Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/opsa

Marketing

Saborski Odbor za obranu o hrvatskim vojnicima u misiji ISAF u Afganistanu

Odbor za obranu Hrvatskog sabora jednoglasno je usvojio izvješće Vlade o aktivnostima pripadnika hrvatskih Oružanih snaga u NATO-voj misiji ISAF u Afganistanu u razdoblju od 1. srpnja 2007. do 31. ožujka ove godine u kojem stoji da su pripadnici OS RH uspješno odradili sve zadaće bez ljudskih žrtava ili ozljeda. Izvješće je Odboru predstavio državni tajnik Ministarstva obrane Željko Goršić koji je izvijestio da je u tom razdoblju povećan broj naših pripadnika u ovoj misiji na 200 te da se u kolovozu planira povećanje na njih 280. Istaknuo je da se hrvatski vojnici nalaze u tri od pet zapovjedništava na koliko je podijeljena ta zemlja i da ne sudjeluju u borbenim operacijama u Afganistanu već da borbeno mogu djelovati samo u samoobrani.

Goršić je dodao da su naši vojnici u toj misiji naoružani modernim puškama njemačke proizvodnje te opremljeni novim maskirnim odorama te novim sustavima veze. Napomenuo je da su talibanske snage promijenile taktiku borbe s vojnicima NATO-a i sad su se odlučile na manje napade, napade bombašima samoubojicama, mine iznenađenja i slično. Troškovi za ovu misiji predviđeni su državnim proračunom i u ovom razdoblju iznosili su oko 153 milijuna kuna, izvijestio je Goršić. Također je istaknuo da su naši vojnici u toj misiji za svoje profesionalno djelovanje dobili mnoga priznanja i pohvale, iako su neki od njih radili u zahtjevnim uvjetima.

Odbor je potom nakon kraće rasprave jednoglasno usvojio izvješće, a zastupnik SDP-a Ante Kotromanović predložio je da izaslanstvo Odbora posjeti naše vojnike u Afganistanu u idućem razdoblju.

Post je objavljen 18.06.2008. u 13:16 sati.