Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/svid

Marketing

Manu Chao 8. srpnja u pulskoj Areni

Manu Chao, svjetska glazbena megazvijezda, antiglobalist, glasnogovornik nove generacije, autor mnoštva bezvremenskih hitova, nastupit će 8. srpnja u pulskoj Areni.

José-Manuel Thomas Arthur Chao rođen je u Parizu nakon što su njegovi roditelji, cijenjeni pisac Ramon Chao i majka Bilbao, prebjegli iz Španjolske bježeći pred Francovom diktaturom. Ljubav prema dobroj glazbi došla mu je prirodno, obzirom da je od ranog djetinjstva bio okružen umjetnicima i intelektualcima, pa već u tinejdžerskim danima, zaražen britanskim grupama The Clash i Dr. Feelgood s prijateljima osniva rockabilly - punk bend Les Hot Pants. Grupa se nije uspjela održati na okupu, ali se iz nje izrodila Mano Negra. Mano Negra, nazvana prema andaluzijskom anarho - pokretu, za mali je label izbacila singl ˝Mala Vida˝. Pišući i izvodeći pjesme na engleskom, španjolskom i francuskom, Mano Negra je uklanjala granice između različitih kultura i predstavljala osvježenje na europskoj sceni koja ih je podržala, dok se u Americi, unatoč turneji, ipak nisu odmah probili.

Posljednji od ukupno pet studijskih albuma Mano Negra objavila je 1994. godine. Nakon razlaza, Chao se vraća u Ameriku u kojoj sljedećih nekoliko godina provodi svirajući gitaru po raznim mjestima. Tu i tamo uspio bi nešto i snimiti. Te su pjesme završile na albumu ˝Clandestino˝ objavljenom 1998., koji je kao dobro vino dostojanstveno ostario, pa se rado sluša i danas. Pod utjecajem karipske glazbe sljedeće izdanje bilo mu je ˝Proxima Estacion: Esperanza˝, a godinu dana nakon objavio je i live izdanje ˝Radio Bemba Sound System˝. Malo poznat album ˝Siberie m'etait contee˝ na francuskom jeziku, posvećen Parizu, objavio je 2005. godine. ˝La Radiolina˝ je njegov prvi album objavljen internacionalno, nakon šest godina pauze sa hitom ˝Rainnin' Pradize˝.

U višegodišnjim mirovanjima između snimanja svojih albuma, Chao je producirao i promovirao album slijepog bračnog para Amadou & Mariam koji su nastupili u Zagrebu na ovogodišnjem Vip INmusic festivalu.

Manu Chao je višestrani umjetnik, pjeva na engleskom, španjolskom, francuskom, portugalskom i arapskom jeziku, njegovi albumi pršte od energije, a urnebesni live nastupi jamče vrhunsku zabavu, u što se hrvatska publika mogla uvjeriti prije nekoliko godina. Prepletanjem raznih glazbenih stilova, stvarajući novu glazbenu formu koristeći bogatstvo kulturne raznolikosti svijeta Manu Chao i nedavni gost Splita, Sergent Garcia predstavljaju se kao originalne figure u suvremenom glazbenom svijetu. Manu Chao će svoj glazbeni stil i spektakularan koncertni nastup izvesti 8. srpnja u jedinstvenom koncertnom prostoru, pulskoj Areni!


http://www.manuchao.net
http://www.myspace.com/manuchao

Mala Vida



Post je objavljen 18.06.2008. u 11:08 sati.