Pregled posta

Adresa bloga: http://blog.dnevnik.hr/vatrogascirab

Marketing

PREDSJEDNIK DVD-a RAB

JUBILEJ JOŠKA VIDASA


28. svibnja 2006. Dobrovoljno vatrogasno društvo Rab na svojoj svečanoj sjednici proslavila je značajan jubilej, 60 godina kontinuiranog rada i djelovanja.
U vatrogastvu Republike Hrvatske 60-godišnja obljetnica jednog DVD-a nije poseban događaj, koji bi se posebno obilježavao na razini vatrogastva Republike Hrvatske.
Međutim, ono što je značajno za napomenuti, to je činjenica da je predsjednik DVD-a Rab Joško Vidas proslavio i 60 godina kontinuiranog rada i djelovanja u vatrogastvu, i to svih 60 godina u DVD-u Rab.
Naime Joško Vidas je jedan od dvojce još živućih članova ovog DVD – a koji su u članstvo ušli od samog osnivanja društva 1946.
Prilikom samog osnivanja vatrogasne postrojbe 1946., postaje zapovjednik odjeljenja, zatim zapovjednik voda, te ađutant zapovjednika čete (tadašnja operativna funkcija u postrojbi).
Zahvaljujući predanom radu postrojbi i društvu, 1959. izabran je za predsjednika DVD-a Rab, koju funkciju kontinuirano obnaša do danas, dakle punih 47 godina.
U vatrogastvu Hrvatske nema mnogo vatrogasaca sa stažom od 60 godina u kontinuitetu, ali sasvim sigurno je da će se teško naći predsjednik jednog DVD-a koji tu dužnost obnaša 47 godina neprekidno.
Tu činjenicu, taj jubilej, vrijedno je zabilježiti i prezentirati svekolikoj vatrogasnoj javnosti naše domovine.
Previše bi prostora zauzelo nabrajanje svih aktivnosti, zasluga i dostignuća u radu Joška Vidasa u ovom DVD – u.
Zato ćemo navesti samo ono najznačajnije što okrunjuje njegovu djelatnost:
Joško Vidas je zbog svojih zasluga proizveden u zvanje Višeg počasnog vatrogasnog časnika, nositelj je velikog broja odlikovanja, kako na razini bivše Jugoslavije, tako i Republike Hrvatske,a 2005. je proglašen počasnim članom DVD-a Novalja i DVD-a Lopar - Rab.
Zadnje i najznačajnije odličje koje je Hrvatska vatrogasna zajednica dodijelila Jošku Vidasu za njegov 6 – decenijski rad i dostignuće u vatrogastvu jeste povelja s plaketom Mirka Kolarića.
Prilikom posjeta otoku Rabu i ovom DVD-u predsjednika CTIF – a 2005. gospodina Waltera Eggera, predsjednik CTIF-a dodijelio je Jošku Vidasu srebrnu plaketu CTIF –a.
Rijetki su vatrogasci Primorsko – goranske županije, pa i šire koji nisu čuli za Joška Vidasa. A i nije moguće ne uočiti i zapamtiti čovjeka koji je vatrogastvu svoga otoka, županije i svoje domovine dao 62 godina svog života.
Takvi su ljudi veoma rijetki i stog im svi mi koji djelujemo unutar vatrogastva Republike Hrvatske iskazujemo svoje poštovanje i zahvalnost.
OVAJ POST OBJAVLJUJEMO POVODOM 50-TE OBLJETNICE OBANAŠANJA FUNKCIJE PREDSJEDNIKA DVD-a RAB KOJA ĆE BITI 2009.


Post je objavljen 18.06.2008. u 10:38 sati.