Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/opsa

Marketing

Viši politički odbor NATO-a razmotrio raspored reformi za Hrvatsku

Pojačani Viši politički odbor NATO-a razmotrio je u utorak u Bruxellesu nacrt Rasporeda provedbe reformi za Hrvatsku u kojem se navode precizni rokovi za dovršetak prilagodbe standardima Saveza, priopćilo je Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija (MVPEI).

Nacionalni koordinator za NATO Pjer Šimunović predvodio je hrvatsko izaslanstvo na tom završnom sastanku prije potpisivanja Protokola o proširenju Sjevernoatlantskog ugovora na Hrvatsku najavljenom za srpanj.

U navedenom dokumentu određeni su precizni rokovi dovršetka preostalih prilagodbi sustavima, procedurama i standardima Saveza, prije i nakon ulaska u članstvo NATO-a.

Raspored obuhvaća politička i gospodarska, obrambena i vojna, sigurnosna, pravna te pitanja resursa, s ciljem nastavka i jačanja hrvatskog doprinosa ispunjenju ciljeva i zadaća Saveza, navodi se u priopćenju.

Predstavnici NATO-a ocijenili su nacrt dokumenta pohvalno, a sugestije država članica bit će ugrađene u završni tekst Rasporeda koji će ministar vanjskih poslova i europskih integracija Gordan Jandroković potkraj lipnja poslati u prilogu pisma glavnom tajniku NATO-a Jaapu de Hoopu Schefferu.

Kako se očekuje, Jandroković će u njemu potvrditi spremnost Hrvatske da ispuni sve preuzete obveze članstva te izraziti želju da Hrvatska pristupi NATO-u.

Time će biti ispunjeni uvjeti da Hrvatska 9. srpnja sudjeluje na sastanku Sjevernoatlantskog vijeća na kojemu će stalni predstavnici zemalja članica NATO-a potpisati Protokol o proširenju Sjevernoatlantskog ugovora na Hrvatsku.

Prema uobičajenom postupku, potom slijedi ratifikacija Protokola u nacionalnim parlamentima članica i odluka Hrvatskog sabora o pristupanju NATO-u, nakon čega bi Hrvatska postala punopravna članica Saveza, stoji u priopćenju MVPEI-a.

Post je objavljen 17.06.2008. u 19:23 sati.