Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/opsa

Marketing

Sarkozy: Francuska se vraća u zapovjedništvo NATO-a

Francuski predsjednik Nicolas Sarkozy je potvrdio danas da će se Francuska vratiti pod zajedničko vojno zapovjedništvo NATO-a, ali je naglasio da će nuklearne snage ostati "strogo nacionalne".

"Ništa ne stoji na putu našeg sudjelovanja u vojnim strukturama NATO-a", rekao je Sarkozy tijekom predstavljanja zaključaka Bijele knjige o budućnosti francuske obrane.

"Francuska je neovisni saveznik, slobodan partner. Načelima koje je svojedobno postavio general de Gaulle dodajem svoja: Francuska će u svim okolnostima zadržati slobodu procjene u vezi slanja svojih postrojbi u operacije", dodao je.

Sarkozy je dodao da Francuska u vrijeme mira neće staviti niti jedan vojni kontingent pod zapovjedništvo NATO-a. Francuske nuklearne snage će ostati strogo nacionalne, naglasio je, dodajući da je i samo postojanje francuskih nuklearnih snaga veliki doprinos sigurnosti cijele Europe.

"Na temelju tih načela, moći ćemo obnoviti odnose s NATO-om bez straha za našu neovisnost i bez opasnosti uvlačenja u rat protiv naše volje", naglasio je.

Četrdeset tri godine nakon odluke generala de Gaulla o povlačenju iz zajedničkog vojnog zapovjedništva, taj povratak je posljednji simbolični korak Francuske.

Sarkozy je također pozvao na uspostavu europskih interventnih snaga od 60.000 vojnika.

Pred oko 3.000 francuskih vojnika, predsjednik je pozvao na uspostavu modernih i fleksibilnih europskih interventnih snage koje bi omogućile Europljanima "zajedničko djelovanje" i koje bi se mogle rasporediti bilo gdje u svijetu na najmanje godinu dana.

Sarkozy je rekao da je europska obrana prioritet francuskog predsjedanja Europskom unijom koje počinje 1. srpnja.

Post je objavljen 17.06.2008. u 19:13 sati.