Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/cnn

Marketing

Prešućene činjenice o požaru na Kornatima

Ekspertna skupina od čak 53 eksperta donijela je zaključke o tragediji vatrogasaca na Kornatima. Zaključci su više – manje očekivani; eruptivni požar, katastrofalna odluka o slanju dva kanadera van Hrvatske u sezoni požara, neorganiziranost vatrogasne zaštite, MORH-a… No ono što ekspertna skupina nije navela, ponajprije zbog zakonske regulative koja kaže da se svaki požar mora gasiti, je da se u realnom životu vatrogasci uopće nisu trebali naći na Kornatima.

Autor ovog članka posjetio je taj nesretni otok i u razgovoru s lokalnim mještanima doznao neke stvari koje se prešućuju. Taj otok je jedan običan kamenjar s nešto sitnog raslinja na kojemu uglavnom borave ovce. Kornati su naime poznati po uzgoju ovaca i mnogobrojnim restoranima koji nude janjetinu kao specijalitet. Uglavnom, kako bi se pospješio rast ono malo raslinja što iznikne na kamenjaru, s vremena na vrijeme kad sunce i suho vrijeme doslovno sasuše to nisko raslinje, pristupa se paljenju istog koje kad izgori, slijedeće godine pospješuje rast tog istog raslinja. Kako na Kornatima doslovno nema ničega, običan kamenjar s nešto sitno raslinja, svaki eventualni požar uopće nije potrebno gasiti.

Dakle vatrogasci se uopće nisu ni trebali slati na Kornate, no kako su naši zakoni loši, tako ni zakon o vatrogastvu ne razlikuje požar od požara već sve svrstava u isti koš zbog kojeg se ponekad troše enormna sredstva za gašenje, a u ovom slučaju poginuli su i ljudi. Zašto? Zbog glupih zakona koje su donijeli nesposobni i nekompetentni ljudi koje je narod izabrao za svoje saborske zastupnike.

U cijeloj toj priči valja i istaknuti žrtvenog janjca, Dražena Slavicu koji je završio i u pritvoru jer je onaj jedan Kanader koji je tada bio u funkciji odlučio poslati do Vodica gdje su u opasnosti bile kuće umjesto što nije nastavio gasiti požar na kamenjaru, dok oni koji su poslali Kanader u Grčku nisu ni na koji način odgovarali niti će. Dapače, ponovo su pobijedili na izborima.

Post je objavljen 17.06.2008. u 09:49 sati.