Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/fuckingxxprincess

Marketing

....:::::evanescence:::::....

Evanescence je alternativna rock grupa iz Little Rocka, Arkansas, SAD, dobitnici muzičke nagrade Grammy.Bend su osnovali Amy Lee i Ben Moody 1994. godine. Upoznali su se u omladinskom kampu kada je Ben čuo Amy kako svira I'd do anything for love (Meat loaf) na klaviru. Otkrili su da imaju mnogo toga zajedničkog, i uskoro počeli pisati zajedno. Prva njihova pjesma je bila Solitude (Amy), a zatim su uslijedile i Understanding (Ben), Give Unto me (Amy), te My Immortal (Ben).

Zbog manjka finansijskih sredstava u početku karijere nisu bili u mogućnosti da nastupaju uživo. Međutim, dvije njihove pjesme, "Understanding" i "Give Unto Me" pojavile su se na top listama lokalnih radio stanica (prva radio stanica koja je emitovala njihovu pjesmu bila je KLEC-FM), i potreba za nastupom uživo postala je još veća. Kada su se konačno pojavili, postali su jedan od najpopularnijih bendova u području. Za to vrijeme promijenili su i nekoliko imena, kao što su Childish intentions i Stricken, prije nego što su se konačno odlučili za Evanescence. Riječ "evanescence" u engleskom jeziku označava prolaznost, sposobnost da se nestane kao izmaglica. Lee kaže da joj se ime svidjelo zato što zvuči mračno i tajanstveno, i stvara pravu sliku o bendu, što joj je i bio cilj.

Njihov album Origin, objavljen 4. novembra 2000. godine u 2500 kopija, je relativno nepoznat. Prije njega, objavljeni su Evanescence EP (Extended Play), objavljen u decembru 1998. godine u oko 100 kopija i Sound Asleep EP, objavljen u augustu 1999. godine u 50 kopija, poznatiji još i kao Whisper EP. Na tim izdanjima nalaze se i demo verzije nekih pjesama koje su se poslije pojavile na Fallen, kao npr. My Immortal.


Post je objavljen 15.06.2008. u 19:18 sati.