Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/angelo1

Marketing

POVEZANOST S BOGOM ČINI LJUDE POSEBNIMA


NEDJELJNA BIBLIJSKA PORUKA

Jedanaesta nedjelja kroz godinu A: Izl 19,2-6a; Rim 5,6-11; Mt 9,36-10,8

Vidjevši mnoštvo, sažali mu se nad njim jer bijahu izmučeni i ophrvani kao ovce bez pastira. Tada reče svojim učenicima: "Žetve je mnogo, a radnika malo. Molite dakle gospodara žetve da pošalje radnike u žetvu svoju."
Dozva dvanaestoricu svojih učenika i dade im vlast nad nečistim dusima: da ih izgone i da liječe svaku bolest i svaku nemoć. A ovo su imena dvanaestorice apostola: prvi Šimun, zvani Petar, i Andrija, brat njegov; i Jakov, sin Zebedejev, i Ivan brat njegov; Filip i Bartolomej; Toma i Matej carinik; Jakov Alfejev i Tadej; Šimun Kananaj i Juda Iškariotski, koji ga izda.
Tu dvanaestoricu posla Isus uputivši ih: "K poganima ne idite i ni u koji samarijski grad ne ulazite! Pođite radije k izgubljenim ovcama doma Izraelova! Putom propovijedajte: 'Približilo se kraljevstvo nebesko!' Bolesne liječite, mrtve uskrisujte, gubave čistite, zloduhe izgonite! Besplatno primiste, besplatno dajte!
(Evanđelje po Mateju 9,36-10,8)

Zgoda u današnjem evanđelju otkriva Isusove osjećaje, kao i karakter mesijanskog poslanja. Izraz na licima mnoštva nije Isusa ostavio ravnodušnim. Čak štoviše, bio je duboko ganut. Nije počeo djelovati iz sažaljenja prema narodu, nego iz ljubavi. Njihova potreba natjerala je Isusa na djelovanje. Zanimljivo je da je to jedino mjesto u Matejevu evanđelju gdje se koristi riječ "apostol". Apostolima je ne samo dana vlast da mogu činiti ono što im je rečeno nego i mogućnost da to mogu činiti. Zadaća im je dvostruka: naviještati dolazak kraljevstva te pokazati istinitost naviještanja kroz čudesna djela. Poziv nije lak. Sama činjenica što je netko pozvan ne znači da je taj bolji od drugih, nego znači da može biti koristan u Božjem planu. I Izrael je bio malen i neznatan. Tek njegov odnos s Bogom učinio ga je posebnim. Bog je taj koji poziva, Bog je taj koji izabire, Bog je taj koji opravdava. Ako se treba hvaliti, treba se u Bogu hvaliti.

Glas Koncila, broj 24 (1773), 15.6.2008.

http://www.glas-koncila.hr/rubrike_nedjeljna.html?broj_ID=14401&PHPSESSID=cc0b725e93017d3537c8aaa9ca00fe7d


Post je objavljen 15.06.2008. u 10:27 sati.