Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/opsa

Marketing

NATO će obućavati nove sigurnosne snage na Kosovu

Ministri obrane država članica NATO-a su, kao novi zadatak KFOR-a usvojili operativni plan za obuku lako naoružanih sigurnosnih snaga Kosova. Usvajanje plana uslijedilo je uprkos dosadašnjim primedbama Španjolske i drugih članica NATO-a koje nisu priznale nezavisnost Kosova. Na ministarskom sastanku NATO-u u Bruxellesu priopćeno je da je o tome postignuta jednoglasnost i da je riječ o oko 2.500 pripadnika tih snaga,javio je beogradski B92.

Kosovske sigurnosne snage vlasti u Prištini će stvoriti po proglašenju ustava Kosova 15. lipnja, izjavio je glavni tajnik NATO-a Jaap de Hoop Scheffer.

- Danas smo donijeli odluku o primjeni novih obaveza NATO-a na Kosova – rekao je čelnik NATO-a, Scheffer. On je rekao da će se raditi o "obuci demokratskih sigurnosnih institucija" na Kosovu. Kosovske sigurnosne snage trebale bi imati oko 2.500 ljudi.

KFOR ne može biti policija


Glasnogovornik NATO-a James Appathurai izjavio je da KFOR nema mandat odrađuje ulogu policije na Kosovu.

- Ne želimo da KFOR bude doveden u poziciju da bude onaj koji mora prvi reagirati. KFOR nije policija i ne bi trebao da predstavlja policiju - rekao je Appathurai.
On je ovo rekao ministrima obrane članica NATO-a povodom zabrinutosti da bi predavanje nadležnosti s UNMIK-a na novoformiranu misiju Europske unije moglo dovesti do vakuuma u kojem bi KFOR bio doveden u situaciju da se mora baviti policijskim poslom, prenosi Radio Slobodna Europa.

Sejdu: Zahvalan sam NATO-u i KFOR-u

Predsjednik Kosova Fatmir Sejdiju izjavio je da je Kosovo "de fakto" nezavisno od 1999, kada je u tu pokrajinu došao KFOR, a da je "de jure" to potvrđeno 2008.

Sejdiju je, u obraćanju stanovnicima Kosova povodom 12. lipnja, Dana pobjede, i devet godina od dolaska KFOR-a, rekao da su u najtežim trenutcima za građane Kosova na našoj strani i našim srcima bili NATO i naši prijatelji slobode i ljudskog dostojanstva, ljudi sa sve četiri strane svijeta.

Ocijenio je da su sloboda i nezavisnost ostvareni naporima koji su se godinama vodili u sustavu obrazovanja, političkom i oružanom borbom, koje su u našem povijesnom pamćenju ujedinili povijesni predsjednik Ibrahim Rugova i legandarni zapovjednik Oslobodilačke vojske Kosova Adem Jašar".

Sejdiju je naveo da danas svaki institucionalni lider i građanin Kosova ima riječi zahvalnosti za prijatelje Kosova, u prvom redu za NATO, KFOR i novo međunarodno prisustvo.

Post je objavljen 13.06.2008. u 22:00 sati.