Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/cnn

Marketing

Dan porezne slobode

Ako niste znali, danas je dan porezne slobode. U prijevodu, to znači da su do danas svi zaposleni radili za državu, a od danas rade za sebe. Vjerujem da vam i sama spoznaja da ste punih 5 i pol mjeseci radili isključivo za državu ne sjeda najbolje, ali kad se usporedite s nekim drugima, tek onda shvaćate koliko skupu i neefikasnu birokraciju Hrvatska ima. Business.hr objavio tekst o danu porezne slobode gdje donosi i kratku tablicu usporedbe s drugim državama. Tako primjerice u Estoniji dan porezne slobode nastupio je već 24. Travnja, Novom Zelandu i SAD-u 30. Travnja, 5. Svibnja u Australiji, a 8. Svibnja u Irskoj.

"Hrvatska treba hitno smanjiti porezno opterećenje poreznim obveznicima kako bi oni mogli trošiti više na sebe, svoju djecu i uštedjeti za budućnost", rekao je Joel Anand Samy, suosnivač Adriatic instituta.

''Postoji direktna veza između poreznog opterećenja, izračunatog za dan porezne slobode i ekonomskog rasta, a spori ekonomski rast Hrvatske u usporedbi s ekonomskim tigrovima nove Europe pokazuje golem raskorak. Hrvatski dan porezne slobode znatno kasni u usporedbi s Estonijom koja je svoj dan porezne slobode proslavila 24. travnja. Porezni obveznici i građani Hrvatske opravdano su frustrirani s visokim poreznim opterećenjem i bijednom kvalitetom javne usluge.''

Adriatic institut naglašava da će u sve otvorenijoj i globaliziranoj svjetskoj ekonomiji, u kojoj je tržišna utakmica izuzetno važna, zemlje s visokim oporezivanjem i visokom državnom potrošnjom imati negativne posljedice. Investitori se sele u zemlje s nižim porezima, pojednostavnjenim i transparentnim poreznim sustavom poput uspješnih zemalja s flat taxom. Hrvatska, prema mišljenju Adriatic instituta, ima visoko progresivni porezni sustav koji je prepun iskrivljenja i otvara prostor za samovoljne odluke, korupciju i politički favoritizam.


Više na business.hr

Post je objavljen 13.06.2008. u 11:11 sati.