Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/maniac

Marketing

moj tekst u novom FAME magazinu

dule glavonja
photo maniac

SVAKI poštovalac srpske triologije oličene u simbolu 3P (pivo, pička, prase) je očigledno sa one strane političke korektnosti i potpuni opozicionar propagandi Zdravog i Dugog života. Retke su pripadnice ženskog pola koje još uvek nisu posrnule na visokim potpeticama pod pritiskom tolike količine egzotike koju sledbenici te sekte poštuju. Fama da svaka pripadnica lepšeg pola mora u svom ormanu da ima malu crnu haljinu i bezobrazne crvene cipelice sa dvanaest santimetara dugom štiklom, beznačajna je u odnosu na mit o pivu u frižideru. Dama koja bez straha od nepoznatog otvori muški frižider, očigledno nije miljenica one stare "dobre devojke idu u raj a loše gde god hoće". U tim frižiderima se obično kriju dva-tri-čertiri jaja, flaša hladne vode iz česme u plastičnoj ambalaži nekog gaziranog pića, salama napravljena od životinje kojoj je pre neki dan obeležena stota godišnjica rođenja, viri neki praziluk, prazan omot od čokolade, obično ima stalaktite i stalagmite kao posledicu odleđivanja pa zaleđivanja usled dugotrajnog ostavljanja otvorenih vrata frižidera. U zamrzivaču su punjene paprike iz Doba Jure ili naprosto zvrji prazan kao sanduk u hladnjači mrtvačnice bez leša. U toj čudesnoj kućnoj spravi neretko se zatekne i zaboravljena pakla pljuga kao i mobilni telefon. Frižider u ovim krajevima služi i za to da se po vrućini u njemu drži majica ili košulja, a često i pantalone pred izlazak iz kuće. Kada se to hladno obuče na vrelo telo, dolazi do uzdaha zadovoljstva. Poznata je i priča o rokeru koji je držao jastuk u fridžu pa tu odmara glavu prolupalu od alkohola.

Lepo vaspitani ljudi iz detinjstva vuku naviku da uvek u hladnoj kutiji imaju "nešto suhomesnato", jogurt i hleb. Hleb se tu ne drži da bi duže trajao nego zbog mrava na čijim je staništima izgrađen veći broj naših gradova. obavezna je i kisela voda sa kašičicom u grliću da ne lapi, polu-pojedeno kiselo mleko koje služi za drugi dan sarmica od zelja, nekoliko zidaraca da se ima ako neko svrati. Neretko se u njima zatekne i zaboravljeni kućni ljubimac, privučen nepoznatim mirisom.

Srpski soliteri mirišu svi kao jedan. Dominantni zadah kiselog kupusa koji se na jesen skladišti u buradima po terasama, podrumima, vešernicama, sveprisutan je do sledećeg leta kada neko od nestrpljivih komšija pozove vatrogasce i policiju, tužakajući svoje susede za štekovanje zločina u buretu. Šunka i kobaje se obično kače po terasama pored opranog veša. Red gaća-red šunke. Cesto se na terasi čuva i neko omanje grlo stoke čekajući neumitnu sudbinu kada će da utihne pred neku od mnogobrojnih Slava. Pred Svetog Nikolu riba se drži u kantama, na terasi, odakle direktno ide na tiganj. Samo dve stvari na svetu smrde kao riba kada se prži. Jedna od njih je riba koja se prži. Čenovi belog luka vise iznad šporeta, zajedno sa ljutim papričicama, praveći čudestan kontrast između gastronomije i praznoverja.

Ali progres kome svako od nas teži, zahteva povinovanje normali koja automatski znači promeni životnih navika. Pošto put do ženinog srca vodi preko njenog stomaka, svaki prosečan Srpski muškarac, kome je to dominantni motiv u životu, mora gumicom da obriše navike iz uvoda. Šmeker je onaj ko ume da se odrekne džiberskih navika.

Kada sve pobaca iz frižidera ili još bolje, taj isti frižider baci zajedno sa onim unutra na đubrište, red je da se kupi novi fancy frižider. Ima ih u bilo kojoj radnji bele tehnike. Ne morate da kupite beli! Dakle, fridž je kupljen sledi punjenje... Dalje..

Pročitaj ceo text -->

posted by dule glavonja

Post je objavljen 12.06.2008. u 22:46 sati.