Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/opsa

Marketing

Bruxelles: Počeo dvodnevni sastanak ministra obrane NATO-a

Prvi put nakon Sastanka na vrhu Sjevernoatlanskog saveza u Bukureštu, u sjedištu NATO-a na dvodnevnom sastanku ujutro su se našli ministri obrane zemalja članica. Ministri će razmatrati kako čelnici država i vlada zemalja članica provode svoje odluke koje su donijeli o misijama u Afganistanu i Kosovu te kako napreduje transformacija obrane samog Saveza.

Sastanak je počeo jutros s grupom za nuklearno planiranje. Prije stupanja na snagu kosovskog ustava, ministri će procijeniti situaciju na Kosovu i koliko i kako KFOR doprinosi sigurnosti tamošnjeg naroda.
Ministri obrane će se podsjetiti odluka koje su donijeli u Bukureštu, a pokušat će pronaći način da misija ISAF bude fleksibilna i da se bolje postavi prema sigurnosnih izazovima na terenu.

Sutra će šefovi obrane vijećati o transformaciji obrane NATO-a. Ocijenit će provođenje NATO Responce Force koncepta. Kasnije će se ministrima obrane država članica za stolom pridružiti i ruski kolega Anatolij Serdjukov. Šefovi obrane će procijeniti kakva je suradnja s Rusijom, ali i o sigurnosti na Balkanu.

Dvodnevni sastanak će završiti zasjedanjem NATO-Ukrajina gdje će se pridružiti ukrajinski ministar. U središtu pozornosti bit će daljnji razvoj odnosa NATO-Ukrajina na području obrane i sigurnosti čiji je intenzivan dijalog potaknut na travanjskom sammitu u Bukureštu. Sjednice se će prenositi uživo na NATO televiziji www.natochannel.tv .

Ana Marija Vojković

Post je objavljen 12.06.2008. u 10:09 sati.