Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/opsa

Marketing

CROMIN 08: Vježba u Minnesoti pokazala visoku obučenost HV-a

Zajednička vojna vježba Hrvatske vojske i Nacionalne garde Minnesote CROMIN 08., održana je jučer na vojnom poligonu Camp Ripley u toj američkoj saveznoj državi, pokazala je visoku obučenost pripadnika HV-a i njihovu sposobnost za usklađeno djelovanje s drugim vojskama u mirovnim misijama, ocijenili su američki domaćini. Glavni zapovjednik Nacionalne garde Minnesote, general bojnik Larry Shellito, na završetku vježbe podijelio je priznanja 34-orici pripadnika voda 1. bojne Gardijske motorizirane brigade, sa sjedištem u Vinkovcima, koji su sudjelovali u dvotjednoj vježbi.

- Hrvatski vojnici položili su ispit za ova dva tjedna, usvojili su nova znanja i vraćaju se kući kao bolji vojnici - izjavio je general Shellito.

Časnici Nacionalne garde Minnesote posebno su pohvalili zapovjednike hrvatskog voda koji je sudjelovao u vježbi, poručnika Ivana Kovčaliju i narednika Dominika Miholjčevića. Kovčalija i Miholjčević kazali su da se na vježbi radilo od ranog jutra do kasnih večernjih sati, ali i da su se hrvatski vojnici pokazali ravnopravni američkima.
Prezentacijski dan vježbe CROMIN 08. pratili su hrvatski ministar obrane Branko Vukelić, zamjenik načelnika GS OS RH general pukovnik Slavko Barić, zapovjednik HkoV-a general pukovnik Mladen Kruljac, te veleposlanica RH u SAD Kolinda Grabar Kitarović.



Nakon dolaska iz 140 km udaljenog Minneapolisa, helikopterima Chinook i UH60 Black Hawk, članovima izaslanstva MORH-a i hrvatskim novinarima u pratnji, uz glavne objekte poligona Kamp Ripley, prikazane su vježbe napada na konvoj s podmetnutim bombama i zasjedom u gradskom okruženju, te vježba napada na zgradu, obje uz uporabu bojevog streljiva. Ministar Vukelić izrazio je zadovoljstvo s uspjehom vojne vježbe.

- Više sam nego zadovoljan. Pohvale koje smo dobili od američkih zapovjednika za naše dečke, za naše časnike i vojnike, govore dovoljno o tome kakvu dobru vojsku imamo. Ova zajednička vježba je prilika da usavrše svoja znanja i još bolje se pripreme za one zadaće koje će biti pred njima narednih godina - rekao je Vukelić.

Ciljevi vježbe bili su doprinos razvoju sigurnosnih mjera i borbi protiv terorizma, razvoj interoperabilnosti te uvježbavanje procedura i postupaka za mirovne operacije te poboljšanje operativnih sposobnosti sudionika. General Barić naglasio je da hrvatski vojnici i časnici u vježbama izuzetno brzo prihvaćaju standarde SAD i NATO-a i postižu izvanredne rezultate.

- Ovdje smo vidjeli ono što odlikuje hrvatskog vojnika. To je upornost, rad i brzo prihvaćanje svih novina u obuci, koja je ovdje bila vrlo zahtjevna - rekao je Barić, dodajući da će se usvojeni standardi uvesti u cjelokupni sustav obuke u Hrvatskoj.

Na pitanje da li uvježbavanje borbenih akcija s američkim vojnicima može u budućnosti donijeti borbeni angažman za hrvatske vojnike u Afganistanu, ministar Vukelić je rekao da ne očekuje promjenu misije u Afganistanu, ističući da dobro obučen vojnik mora biti pripremljen za sve situacije te da hrvatski vojnici trebaju biti dobro uvježbani za sve buduće misije. Ministar Vukelić i izaslanstvo posjetili su i više specijaliziranih objekata za obuku na poligonu, poput učionica za teorijsku i taktičku obuku, simulatora leta helikoptera, simulatora strelišta, te kabineta za eksplozive, uz koji je postavljena izložba IED-a improviziranih eksplozivnih naprava - oružja koje je obilježilo rata u Iraku i izazvalo glavninu američkih gubitaka od oko 4.100 vojnika.



IED s razornim kumulativnim mlazom, aktiviran senzorom za garažna vrata, topovska granata ugrađena u zid pokraj ceste, koju aktivira programator s perilice rublja, projektil raketnog bacača koji se lansira s limenog L-profila pozivom s mobitela, samo su neki od domišljatih modela oružja iračkih pobunjenika izloženi u Camp Ripleyu. Na simuliranom strelištu pokazalo se da vojnički talent više nije isključivo muška povlastica, naime, veleposlanica Grabar Kitarović pokazala se boljim strijelcem od nekih muških članova izaslanstva, uključujući i generale.

Vojna suradnja Hrvatske i Minnesote nastavlja se od 16. do 30. lipnja u Gašincima, gdje će održati vježba "Adriatic Aurora 08"., uz sudjelovanje vojnika iz Hrvatske, Albanije i Makedonije, članica Jadranske povelje, te njihovih američkih partnera - Minnesote, Vermonta i New Jerseya. U programu državnog partnerstva - SPP, 50 američkih saveznih država surađuje s 56 zemalja. U sklopu SSP-a Hrvatska surađuje s Minnesotom već 12 godina, od 1996., a od 2005. održava zajedničke vježbe.

Post je objavljen 12.06.2008. u 09:56 sati.