Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/cnn

Marketing

Nekompetentni i nesposobni, dio 3.

U trećem nastavku miniserijala valja spomenuti aferu nezakonite prisile nad Mirjanom Pukanić, gdje smo svjedočili potpunom nesnalaženju, navodno kompetentnog ministra Darka Milinovića, koje je otišlo toliko daleko da je pred kamerama išao čitati dijelove liječničke dokumentacije koja se smatra tajnom. Nakon toga Milinović se malo povukao i mjesto u medijima ustupio raznim, navodno stručnim skupinama i odborima koji su jedan po jedan polako objavljivali da u slučaju Mirjane Pukanić zapravo nitko nije kriv i da su svi radili po zakonu i besprijekorno. Čak ispada i da je stavljanje lisica Mirjani Pukanić bila normalna stvar iako nitko nije objasnio kako je ona to ugrožavala sigurnost, kako svoju tako i tuđu? Marijan Benko je rekao da je sve bilo u redu. Spomenimo onako usput da je ministar policije Berislav Rončević, onaj isti kojeg smo spomenuli pri početku teksta. Na kraju vam dođe da se zapitate tko je ovdje lud? Vi? Mirjana Pukanić? Darko MIlinović? Kako je moguće da se nekoga nezakonito privede, a da onda svi kažu da je bilo sve u redu? Pa tako se radilo u vrijeme „mračnog“ komunizma. Po čemu se ovi događaji razlikuju od vremena koja čini se neće biti tako brzo zaboravljena?

Ovdje se sad moramo ponovo vratiti na ministra policije Berislava Rončevića i ministra Marijana Benka koji su po hitnom postupku suspendirali inspektora Jospia Gašparca i to baš u trenutku kada je podnio zahtjev za obavijesnim razgovorom s Markom Perkovićem Thompsonom zbog svega što se dešavalo za vrijeme koncerta na Trgu Bana Jelačića. Iako je u svim medijima objavljeno kako su se pjevale nedolične pjesme i kako su pojedini sudionici imali fašistička obilježja (sve navedeno zabranjeno je zakonima RH) ni jedan policajac nije imao ništa za prijaviti osim Gašparca. I onda odjednom MUP jedino suspendira Gašparca iznoseći hrpu razloga kojima pravdaju suspenziju, a jedan je smješniji od drugog. Samovoljno napuštanje sastanka, bacanje stolice, vulgarno ponašanje… Da se radi o kakvoj ustanovi tipa kazališta, bolnice ili muzeja, takvo ponašanje bi bilo neprihvatljivo, ali ovdje se radi o policiji gdje se svakodnevno primjenjuje neki oblik sile jer je policijski posao takve prirode. Ovdje se radi o otvorenom pritisku na policajce koji rade svoj posao gdje su ministar i ravnatelj policije poslali jasnu poruku. Svatko tko bude radio mimo onoga što mi naredimo sustav će samljeti gore nego li je to doživio Kafka.

Konačno, spomenimo i ministra Obrazovanja i sporta, Dragana Primorca, čiji su projekti studija po Bolonji i državna matura zašli u slijepu ulicu što je rezultiralo masovnim prosvjedima, prvo srednjoškolaca završnih razreda, zatim studenata, a onda i srednjoškolaca nižih razreda, nakon kojih je postalo jasno da je reforma obrazovanja zapala u veliku krizu jer se provodi potpuno neorganizirano, bez komunikacije između ministarstva i obrazovnih ustanova, te da se sve svodi na kozmetičke promjene jer za istinske promjene niti ima volje, niti sredstava, a bogme niti dovoljno sposobnih ljudi. Nije da nas sve to skupa čudi s obzirom da je Dragan Primorac poznat i po netrpeljivosti koju gaji prema našim najistaknutijim znanstvenicima Ivanu Đikiću i Miroslavu Radmanu koja je išla toliko daleko da su se odjednom počela pojavljivati nekakva anonimna pisma protiv naših znanstvenika. Sve je trebalo kulminirati Primorčevom tužbom protiv Đikića od koje je Primorac na kraju ipak odustao jer je čini se razum ipak pobijedio ogromnu ljubomoru koju Primorac gaji spram Đikića i Radmana. Razlog ljubomore? Pa zna se… Đikić i Radman uspješni su znanstvenici za razliku od Primorca koji teško podnosi bolje od sebe.

No tu nije kraj Primorčevim eskapadama. Prije nekoliko dana saznali smo da je Primorac odlučio pojačati tim za vlastitu promociju, pa će tako u uredu za odnose s javnošću pri ministarstvu raditi čak šestero ljudi koji će brinuti o imageu Dragana Primorca u medijima. Kad već stvari ne idu u obrazovanju kako bi trebale, bar će biti lijepo ušminkane za javnost. I za kraj, današnja vijest iz Jutarnjeg lista koja samo upotpunjuje sliku nesposobnog ministra obrazovanja. Pilot projekt Erasmus neslavno je propao i 230 studenata iz Hrvatske neće ići u EU i to iz jednog banalnog, ali vrlo tipičnog razloga. Ministarstvo nije napravilo sve predpristupne radnje za korištenje novca iz fondova EU.

Možemo zaključiti da je ova HDZ-ova vlada tek zagazila u drugi mandat, a iza nje se već nagomilalo nekoliko teških afera. U tom smislu, HDZ je održao svoje predizborno obećanje „idemo dalje“, jer ne samo da se nije ništa promijenilo, već je sve otišlo još i dalje. Ova vlast kao da je odlučila natezati ovaj narod do krajnjih granica njegovog strpljenja ispitujući koliko se još sranja može napraviti prije nego nekome stvarno ne pregori fitilj.

Post je objavljen 12.06.2008. u 08:57 sati.