Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/davorkovidovic

Marketing

Glad je zakucala na umirovljenička vrata

Matica umirovljenika objavila je danas da je spremna podići na noge svih svojih 250 000 članova, zbog neizdrživog stanja u kojemu se nalazi “900 000 umirovljenika s prosječnom mirovinom od 1286 kuna”.
Konačno da se jave! Jer, doista nije normalno da je ovih pet godina vladavine HDZ-a objektivno sve lošiji položaj umirovljenika i kontinuirani pad realnih mirovina od 2003., spin-akrobacijama Sanaderove Vlade, ostajao u potpunoj sjeni i stvoren je dojam da su mirovine povećane, a ne smanjene. Za proteklih su pet godina prosječne nominalne mirovine povećane sa za oko 260 kuna ili za oko 10%, što je daleko manje od rasta troškova života koji je prosječno godišnje iznosio u tim godinama oko 5%, što u konačnici daje minus relnih mirovina od 15%.
A umirovljeničke udruge, Sindikat umirovljenika, a da ne govorim o Hrvatskoj stranki umirovljenika su šutjeli. Ma šta šutjeli, podržavali su svih ovih godina HDZ! Zašto? Očigledno zato što je nekim umirovljenicima standard znatno porastao. I to upravo onima koji su zauzeli čelna mjesta u spomenutim organizacijama, koji su se domogli unosnih mjesta u nadzornim odborima, koji su dobili povlastice i izdigli se iznad prosjeka svoje osiromašene umirovljeničke populacije. Sitno (u odnosu na golemi novac kojim bi se trajnije popravio položaj umirovljenika) korumpiranje umirovljeničkog biračkog tijela uoči izbora jednokratnim “povratom duga” i to samo onima koji već imaju više mirovine, očigledno iscrpljuje svoj učinak, koji je ionako imao za cilj držati vodu dok izbori prođu. I kao sve druge laži i potjemkinovske obmane prve Sanaderove Vlade i lažna briga za umirovljenike, sada se gorko i oporo vraća u svoj svojoj sirovoj ogoljenosti: kao nebriga, neznanje, zapuštanje najskupljeg sustava u državi, kao golemi uteg u projekciji ne samo neke buduće Hrvatske, već i ove sada i ovdje. Nevjerojatna je njihova lakoća prelaženja preko ovako krupnih egzistencijalnih potreba i strepnji četvrtine ukupne populacije zemlje koju vode. Problem održavanja mirovinskog sustava jedno je od nakrupnijih i najsloženijih pitanja s kojima se susreću većina europskih država. Taj problem iziskuje ozbiljnost i odgovornost, a ne jeftino politiziranje i kupovanje mira. Jer galamili ili šutjeli umirovljenici i oni koji bi da ih predstavljaju, problem ostaje. Ostaje jednako i lijevim i desnim vladama, jednako sadašnjim kao i budućim umirovljenicima, jednako očevima i sinovima. Zato najava prosvjeda nije dovoljna, iako je dobro došla da prekine neodgovornu šutnju. Ono što nama treba je odgovorna Vlada, ona koja bi napustila šmiranje, proizvodnju dojma i lagarije i koja bi organizirala domaću pamet na pronalaženju dugoročno održivih i socijalno prihvatljivih rješenja za mirovinski sustav. Problemi su objektivno teški, ali rješivi, naravno pod pretpostavkom da postoji Vlada koja ih želi rješavati. Ova vlada to ničime ne pokazuje. Naprotiv.



Post je objavljen 12.06.2008. u 00:07 sati.