Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/solinjanka

Marketing

Čovjek između prokreacije i proizvodnje. Kršćanska etika ljudskoga rađanja

Ovo je prva knjiga koju ću preporučiti za čitanje. Knjiga je nastala kao rezultat promišljanja dr. don Ivana Kešine i istraživanja tema koje se odnose na vrijeme razvitka od trenutka začeća do njegova rođenja.
Ova hvalevrijedna knjiga je podijeljena u šest dijelova, a u svakoj su temi iznesene neke biomedicinske činjenice i etičko-moralna stajališta.
U prvom dijelu "Embriološki podaci o razvitku djeteta od začeća do rođenja" su embriološke činjenice na temelju kojih se može konstatirati da začećem nastaje embrij, ljudsko biće koje posjeduje vlastiti genom drukčiji od očeva i majčina i koje se počinje razvijati u majčinoj utrobi. Taj se razvoj odvija u kontinuitetu kroz razne faze, ali uvijek zadržava svoj identitet, individualnost i jedinstvenost, ostajući pritom uvijek jedan te isti pojedinac.
U drugom dijelu "Teorije o početku individualnog ljudskog života i status ljudskog embrija" autor iznosi različite teorije o početku individualnog ljudskog života.
U trećem dijelu "Reprodukcijska medicina-izazov kršćanskoj slici svijeta" analizira biomedicinske elemente različitih metoda potpomognute oplodnje, s osobitim naglaskom na "in vitro fertilizaciju" (IVF) i prijenos zametka, a nakon toga se iznose etičko-moralni aspekti reprodukcijske medicine i njezinih metoda. U četvrtom dijelu "Kloniranje čovjeka-nada i blagoslov ili horor i proklestvo" autor iznosi znanstvene aspekte kloniranja, probleme i eventualne koristi od njega, s posebnim osvrtom na kloniranje ljudi te antropološko-etičke aspekte kloniranja čovjeka. U petom dijelu "Preimplantacijska i prenatalna dijagnostika" autor ističe da se kad je riječ o preimplantacijskoj dijagnostici konfrontiraju biološke i etičko-moralne ocjene te vrste dijagnostike.
"Dijagnostički postupak koji se u ovoj metodi provodi u službi je selektivnog pobačaja te je kao takav nemoralan, a budući je IVF, koja je i inače opterećena moralnom upitnošću, pretpostavka za preimplantacijsku dijagnostiku, njezina moralna opterećenost je još veća. Prenatalna dijagnostika, po sebi je ne samo prihvatljiva već je poželjna ako poštuje život, nepovredivost zametka i ako smjera njegovoj individualnoj zaštiti i liječenju"-ističe autor.
U šestom poglavlju pod naslovom "Pobačaj-zločin bez kazne" iznosi se povijest pobačaja, medicinski aspekti pobačaja i humanistička vizija ljudskog života, dr. Kešina upozorava da je s gledišta naravne i kršćanske etike pobačaj nemoralan jer predstavlja napadaj na začeto ljudsko biće i kršenje njegova osnovnog prava-prava na život, s biološkog stajališta pobačaj je prekid i negacija života, a s religijskog je grešan i antikršćanski.


Preporučujem vam da pročitate ovu knjigu koja je, kako je istaknula dr. Peruzović, na predstavljanju, originalan i hvale vrijedan doprinos moralno-etičkoj prosudbi ljudske prokreacije na hrvatskom jezičnom području.

Post je objavljen 11.06.2008. u 09:26 sati.