Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/boric

Marketing

PRESUDA SUDA BiH ZA ZLOCINE U LOGORIMA OMARSKA I KERATERM:MEJAKICU 21,GRUBANU 11,A KNEZEVICU 31 GODINA ZATVORA

Zbog zlocina u prijedorskim logorima OMARSKA I KERATERM tokom 1992.godine Sud BiH osudio je po komandnoj odgovornosti ZELJKA MEJAKICA na dugotrajnu kaznu zatvora od 21 godinu,
bivseg komandira smjene straze MOMCILA GRUBANA,ZVANOG CKALJA,na 11,a DUSANA KNEZEVICA,ZVANOG DUCA,na kaznu dugotrajnog zatvora od 31 godinu.Svi su osudjeni zbog ratnog zlocina protiv covjecnosti,odnosno za lisavanje slobode drugih lica,progona,mucenja,
seksualnih zlostavljanja te drugih necovjecnih djela,a na teret im se stavlja i udruzeni zlocinacki poduhvat.
KOMANDOVAO LOGOROM
Sudsko vijece je utvrdilo da je MEJAKIC od 28.maja do 21.avgusta 1992.bio nacelnik bezbjednosti,
odnosno de facto komandant logora OMARSKA te da je nad strazarima imao stvarnu kontrolu.
Poput GRUBANA,zakljucilo je Vijece,MEJAKIC nije ucinio nista da sprijeci zlostavljanje nad bosnjackim i hrvatskim zatocenicima.
"Uprkos znanju o teskom nasilju nad zatocenicima,MEJAKIC nije poduzeo razumne mjere i zabranio ulazak drugih osoba u OMARSKU",kazao je,uz ostalo,predsjedavajuci Sudskog vijeca Saban Maksumic.
Vijece je utvrdilo da je MOMCILO GRUBAN bio jedan od tri komandira smjene straze te da je imao ovlastenje i duznost da poboljsa atmosferu u logoru.Zbog premlacivanja i svakodnevnog batinanja u logoru je umrlo najmanje 100 zatocenika.
Iako je odbrana tokom dokaznog postupka ukazivala na zamjenu identiteta,Sudsko vijece je van svake razumne sumnje zakljucilo da se radi o optuzenom DUSKU KNEZEVICU.Osudjen je zbog nasilnog ponasanja u logorima OMARSKA I KERATERM.
ZLOCINACKI PODUHVAT
KNEZEVIC,koji je u logore dolazio bez ikakvog sluzbenog polozaja,takvim ponasanjem doprinio je odrzavanju sistema udruzenog zlocinackog poduhvata.
SVA TROJICA SE TERETE ZA UDRUZENI ZLOCINACKI PODUHVAT.
Zajedno sa MEJAKICEM,GRUBANOM I KNEZEVICEM optuzen je i DUSAN FUSTAR,koji je priznao krivicu za zlocine u logoru KERATERM.Sud ga je osudio na devetogodisnju kaznu zatvora.

Post je objavljen 10.06.2008. u 02:13 sati.