Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/11

Marketing

Velika debata

Prije dva do tri stoljeća Papa je odlučio da svi Židovi moraju napustiti Rim. Naravno, žestoki prosvjedi javiše se među članovima židovske zajednice pa se Papa odlučio pogoditi. Imat će vjersku debatu sa jednim članoom židovske zajednice. Ako Židov pobijedi, Židovi mogu ostati. Ako pobijedi Papa, moraju otići. Židovi uvidješe da nemaju izbora pa izabraše jednog srednjovječnog čovjeka imenom Moiše.On zatraži da se uvede novo pravilo kako bi debata bila zanimljivija - nijednoj strani nije bilo dopušteno govoriti. Moiše i Papa sjedoše jedan nasuprot drugome i nakon pune minute tišine, Papa podiže ruku i pokaže tri prsta. Moiše ga pogleda i podigne jedan prst. Papa zamahnu nekoliko puta rukom ukrug iznad glave. Moiše pokaza prstom na tlo gdje je sjedio. Papa izvadi kruha i čašu vina. Moiše izvadi jabuku. Papa ustade i poviče: "Odustajem. Ovaj čovjek je predobar. Židovi mogu ostati."
Nakon sat vremena okupiše se kardinali oko Pape i upitaše ga što se dogodilo. Papa reče: "Najprije sam podigao tri prsta u znak Trojstva.On je odgovorio pokazavši jedan prst da me podsjeti da je još uvijek jedan Bog koji je zajednički objema religijama. Zatim sam zaokružio prstom uokolo sebe da mu pokažem da je Bog svuda oko nas. On je pokazao na tlo da bi ukazao da je Bog također upravo sada među nama. Izvukao sam kruh i vino da pokažem kako Bog otpušta grijehe. On je izvukao jabuku da me podsjeti na istočni grijeh. Imao je odgovor na sve. Što sam mogao učiniti?"
U međuvremenu židovska se zajednica okupila oko Moišea. "Što je bilo?" upitaše ga. "Pa", reče Moiše, "Najprije mi je rekao da Židovi imaju tri dana da se izgube iz Rima. Ja sam mu odgovorio da se niti jedan od nas neće maknuti. Onda mi je rekao kako će pročistiti čitav grad od Židova. Ja sam mu odgovorio da ostajemo gdje jesmo." "Da, da, i onda?" upita rulja. "Ne znam" , odgovori Moiše, "onda je on izvadio svoj ručak, a ja sam izvadio svoj":


Post je objavljen 10.06.2008. u 00:08 sati.