Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/gladusa

Marketing

Rušenje molova u Medulinu, Dobropoljani, Brbinju

Evo kako je rušenje proteklo u Medulinu: kometnari na forumu Zubatac, Glas Istre, blog Burle u mom srcu i fotografije rušenja

.
057info: "U Dobropoljani na otoku Pašmanu građevinska inspekcija je danas započela s uklanjanjem bespravno sagrađenih molova. U planu je uklanjanje šest molova uz koje se nalaze betonirane površine koje su služile najvjerojatnije kao plaže. Na mjesto događaja jutros su izašli i načelnica općine Pašman Maja Bašić te predsjednik mjesnog odbora Dobropoljane Nikolino Bašić koji su u razgovoru s građevinskim inspektorima pokušali postići dogovor da se spomenuti molovi ne sruše danas.

Naime, Maja Bašić i Nikolino Bašić tvrde kako se među šest molova predviđenih za rušenje nalaze i dva koja su stara više od dvijesto godina, te su u međuvremenu po hitnom postupku poslali dopis Ministarstvu zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva te građevinskoj inspekciji kako bi se oni očuvali. Koliko je poznato, za sada nije srušen niti jedan od za to šest predviđenih molova, te su bageri poslani danas u Dobropoljanu uglavnom krčili put koji vodi do molova.

Građevinska inspekcija je inače krajem 2007. godine provela je nadzor u Dobropoljani te utvrdila da je bez zakonom propisanih dozvola izgrađeno više bespravnih objekata na samom pomorskom dobru. Nakon utvrđenih činjenica inspekcija je donijela rješenja o uklanjanju, a iz ministarstva putem dopisa poslanog medijima poručuju i to da za tvrdnje da su neki molovi izgrađeni prije 1968. za sada nema dokaza, no kako će građevinska inspekcija nastaviti provjeravati sve dostavljene joj dokaze.
Uklanjanje na otoku Pašmanu nastavak je šire akcije zaštite pomorskog dobra. Prošli tjedan je završeno uklanjanje 22 bespravno sagrađena mola na području općine Medulin. Ukupno je od početka ove godine na području cijele Hrvatske uklonjeno oko 150 bespravnih objekata."
eZadar: "Investitor bespravno sagrađenih objekata do sada je ostao nepoznat."

Slobodna Dalmacija 9.6.: "Mještani Dobropoljane na otoku Pašmanu u nedjelju su svojim tijelima zapriječili prolaz građevinske mehanizacije Ministarstva prostornog uređenja koji su došli rušiti muliće na obali. ...
- Zašto ne ruše u Ždrelcu, kod mosta prema Ugljanu, tamo je na 300 metara više od 20 betonskih mulića. Nedavno su Andriji Hebrangu pred vikendicom izgrađena dva mula bez ikakve dozvole. Zašto se ruši nama sirotinji, a ne drugima - poručuju mještani."

U Brbinju se ruši jedan mul, a u Salima caffe bar Betula.
Slobodna Dalmacija 10.6.: "Rušenje Betule, omiljenog okupljališta mladih Saljana, pratilo je pedesetak mještana, mahom mladih, koji su odlazak Betule u povijest pretvorili u svojevrsni prosvjedni happening: zvuke brusilice za željezo i čeličnih batova cijelo je vrijeme nadjačavala glazba B.B. Kinga i “Hladnog piva” s razglasa.
- Za gradnju “Betule” dobio sam kredit Ministarstva poduzetništva i zbog toga sam se iz Zagreba vratio u Sali. Sada mi drugo ministarstvo lokal ruši, a treće ministarstvo je cijelo vrijeme od mene uredno naplaćivalo sve troškove rada lokala u kojem je posao imalo četvero mladih ljudi s otoka - kaže Grandov.

Rješenje za rušenje kafića dobio još 20. prosinca 2006., ali unatoč podnesenoj žalbi i zahtjevu za lokacijsku dozvolu objekt nije uspio legalizirati, a odgovor od nadležnih, kaže, nikada nije dobio.

- Ovo je presedan, u tome je problem! U Salima je 90 posto kuća bez dozvole, ali samo ja moram rušiti zbog susjeda koji jedanput na godinu dođe deset dana u Sali i od nas navodno ne može spavati. To je nevjerojatno - ogorčen je Grandov."


Post je objavljen 09.06.2008. u 21:32 sati.