Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/opsa

Marketing

Sarkozy dao podršku Grčkoj u sporu oko imena s Makedonijom

Francuska je solidarna s Grčkom u političko-semantičkom sporu s Makedonijom, izjavio je predsjednik Nicolas Sarkozy u intervjuu objavljenom u srijedu u grčkom dnevnom listu Kathimerini.

- U vezi s imenom Bivše Jugoslavenske Republike Makedonije, Francuska jest i dalje će ostati solidarna s Grčkom - rekao je Sarkozy kojeg u petak očekuju u Grčkoj u sklopu turneje po europskim prijestolnicama prije nego Francuska 1. srpnja preuzme predsjedanje EU-om.
- Podržavamo grčko stajalište iznijeto na zadnjem summitu NATO-a jer vjerujem da u Savezu odnosi moraju počivati na povjerenju i jer je grčko stajalište odgovorno i otvoreno za dijalog - dodao je prvi čovjek Francuske. Sarkozy smatra da je nastavak razgovora o imenu Makedonije temeljno pitanje jer će omogućiti pristup Skoplja NATO-u i EU-u.

Grčka vlada je na summitu NATO-a u Bukureštu početkom travnja spriječila da Makedonija dobije pozivnicu za članstvo i ostala ustrajna u tom stajalištu dok se ne riješi spor o imenu Makedonije. Atena blokira međunarodno priznanje Makedonije pod tim imenom, jer ga drži svojom nacionalnim povijesnom baštinom.

Post je objavljen 05.06.2008. u 10:28 sati.