Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/iskrenpostenanngellboy1988

Marketing

Izigrano povjerenje

Povjerenje je jedan od najvažnijih elemenata svake veze. Što se dogodi onda kada izgubite povjerenje u voljenu osobu? Griješiti je ljudski, ali može li se oprostiti i pružiti druga prilika?

Za vraćanje izgubljenog povjerenja obje strane trebaju uložiti dosta truda i vremena. Ako se ipak odlučite na taj korak, psiholozi imaju neke savjete koji bi to mogli olakšati, ali zapamtite da univerzalnog recepta nema i nakon izigranog povjerenja teško je da će biti isto kao prije.

Ako ste zajedno odlučili ipak ostati u vezi, jer za to imate razloge, zaboravite na zamjerke i spominjanje grešaka. To vodi u propast veze.

Odredite neki rok u kojem ćete pokazati da ste shvatili pogrešku i da ste se spremni promijeniti. Onom partneru koji je izgubio povjerenje treba vremena da oprosti, a onaj koji je pogriješio mora pokazati kako nema namjeru to ponoviti.

Morate razgovarati kako biste zajedno došli do zaključka zašto je uopće došlo do takve situacije koja je ugrozila vezu. Problem je potrebno sagledati iz obiju perspektiva te pokušati razumjeti partnera. Onaj koji je počinio grešku mora shvatiti kako se povrijeđeni osjeća, a onaj koji je povrijeđen mora shvatiti što druga strana osjeća, jedino je tako moguće obnoviti povjerenje i oprostiti.

Bez obzira što je dovelo do gubitka povjerenja, financijski gubitak, preljub, skrivanje nekih loših navika, onaj koji je učinio pogrešku mora biti siguran u svoje osjećaje te mora iskreno reći da mu je žao. Ako se u tom vremenskom razdoblju te situacije počnu ponavljati, vrijeme je za prekid veze. Ako je u pitanju neka ovisnost, partneru treba pružiti podršku pri liječenju te drugu priliku. Za tako nešto ipak je potrebno više vremena i stručna pomoć.

Posvetite se pozitivnim stvarima u vezi, nemojte zapostavljati ono što vas oboje čini sretnim i u čemu uživate. To je jedan od načina da se ponovo zbližite.

I za kraj, ako mislite da bi vam bilo lakše prolaziti kroz sve ovo uz pomoć terapeuta – potražite pomoć. Nekada je jednostavnije kada imate stručnu osobu koja će vam pomoći da lakše dođete do rješenja.


Post je objavljen 04.06.2008. u 20:20 sati.