Evo dok sam još u poslu, za sve vas vjerne posjetitelje ovog bloga-jedan recept jela koje smo često pravili u Bešpelju.
Povod? Nedavno sam bila nećakinji na prvoj pričesti (otud inspiracija i za prethodni post ) gdje je, između ostalog, bilo pripremljeno i ovo jelo, a uspjela sam i fotografirati jednu fazu pripreme .
Radi se o slaganoj piti. (tako mi to zovemo u Bešpelju, ne znam slično jelo da bih mogla usporediti ).
Slagana pita se obično pravila za svečanije prilike (vjerojatno zbog toga što je trebalo duže da se napravi nego obična pita)-za Božić, Uskrs, vjenčanja, oproštajne i sl. prigode kad su dolazili gosti i kada se pripremala hrana za veći broj ljudi.
I. faza –izrada juka za slaganje
Zamijesi se tijesto tako što se u brašno stavi malo soli (neki stavljaju i malo ulja da se tijesto bolje razvlači).
Tijesto se zatim razvija (raširi) po stolu. U Bešpelju smo imali jako niski drveni okrugli stol-sopru (sofru) koja nam je služila za razvijanje tijesta za pitu. Morao si kleknuti da bi to napravio . Za razvijanje smo koristili drveni štap (oklagiju, ili kako smo mi zvali kolagiju )
Uglavnom, tijesto se razvije, što tanje to bolje, nareže na komade i peče direktno na peći.
Obzirom da smo i inače kuhali na šporetu na drva to nije bio problem (ne znam kako bi se to napravilo na plinskom štednjaku )
Tako dobijemo juke. One se mogu napraviti (a obično su se i pravile) par dana prije same izrade pite.
II. faza-slaganje pite
Za ovu fazu imam foto dokumentaciju
Juke
Pripremi se mljeveno meso u koje se stavi soli, papra, vegete i crvenog luka-kapule.
Zatim vruća voda u koju se stavi ulja i soli ( u nju se zamaču juke)
Juke se prvo zamoče u vodu, pa onda poslože po tepsiji, na njih se stavlja meso, pa opet juke i tako naizmjenično do vrha tepsije.
Pita se ispeče (ne znam točno koliko dugo i na kojoj temperaturi, to se kod nas sve radilo odokativno-dok ne porumeni, a znalo se da se treba dobro naložiti šporet za ispeći pitu. ) i papa.
Dobar tek!
Post je objavljen 04.06.2008. u 17:15 sati.