Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/bespelj

Marketing

Pita od juka

Evo dok sam još u poslu, za sve vas vjerne posjetitelje ovog bloga-jedan recept jela koje smo često pravili u Bešpelju.
Povod? Nedavno sam bila nećakinji na prvoj pričesti (otud inspiracija i za prethodni post smijeh) gdje je, između ostalog, bilo pripremljeno i ovo jelo, a uspjela sam i fotografirati jednu fazu pripreme smijeh.

Radi se o slaganoj piti. (tako mi to zovemo u Bešpelju, ne znam slično jelo da bih mogla usporediti ).

Slagana pita se obično pravila za svečanije prilike (vjerojatno zbog toga što je trebalo duže da se napravi nego obična pita)-za Božić, Uskrs, vjenčanja, oproštajne i sl. prigode kad su dolazili gosti i kada se pripremala hrana za veći broj ljudi.

I. faza –izrada juka za slaganje

Zamijesi se tijesto tako što se u brašno stavi malo soli (neki stavljaju i malo ulja da se tijesto bolje razvlači).

Tijesto se zatim razvija (raširi) po stolu. U Bešpelju smo imali jako niski drveni okrugli stol-sopru (sofru) koja nam je služila za razvijanje tijesta za pitu. Morao si kleknuti da bi to napravio zubo. Za razvijanje smo koristili drveni štap (oklagiju, ili kako smo mi zvali kolagiju smijeh )
Uglavnom, tijesto se razvije, što tanje to bolje, nareže na komade i peče direktno na peći.
Obzirom da smo i inače kuhali na šporetu na drva to nije bio problem (ne znam kako bi se to napravilo na plinskom štednjaku zubo )
Tako dobijemo juke. One se mogu napraviti (a obično su se i pravile) par dana prije same izrade pite.

II. faza-slaganje pite
Za ovu fazu imam foto dokumentaciju zubo

Juke
Image Hosted by ImageShack.us

Pripremi se mljeveno meso u koje se stavi soli, papra, vegete i crvenog luka-kapule.

Image Hosted by ImageShack.us

Zatim vruća voda u koju se stavi ulja i soli ( u nju se zamaču juke)

Image Hosted by ImageShack.us

Juke se prvo zamoče u vodu, pa onda poslože po tepsiji, na njih se stavlja meso, pa opet juke i tako naizmjenično do vrha tepsije.

Image Hosted by ImageShack.us

Image Hosted by ImageShack.us

Image Hosted by ImageShack.us


Pita se ispeče (ne znam točno koliko dugo i na kojoj temperaturi, to se kod nas sve radilo odokativno-dok ne porumeni, a znalo se da se treba dobro naložiti šporet za ispeći pitu. zubo ) i papa. njami
Dobar tek!


Post je objavljen 04.06.2008. u 17:15 sati.