Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/opsa

Marketing

NATO traži povlačenje ruskih postrojba iz Abhazije

NATO je jučer pozvao na povlačenje stotina ruskih vojnika koji se trenutačno razmještaju u gruzijskoj separatističkoj republici Abhaziji i čiji je dolazak očita povreda gruzijskog suvereniteta.
- Zabrinut sam zbog trenutačnog razmještanja više stotina ruskih vojnika u gruzijskoj regiji Abhaziji koje dodatno pojačava nestabilnost područja na kojemu je stanje ionako napeto - rekao je glavni tajnik Sjevernoatlantskog saveza Jaap de Hoop Scheffer.

Raspoređivanje snaga je očita povreda suvereniteta i teritorijalne cjelovitosti Gruzije, i Rusija i Gruzija trebaju brzo započeti otvoreni dijalog na visokoj razini kako bi postigle smanjenje napetosti, navodi se u priopćenju čelnog čovjeka NATO-a.
Sjedinjene Države su još u subotu objavile da su "zapanjene" slanjem ruskog pojačanja u Abhaziju, pošto je Moskva najavila da će u prorusku pobunjenu republiku poslati postrojbu "nenaoružanih" vojnika pridruženih ruskoj željeznici kojih je, prema abhaskim vlastima, četiristotinjak.

Europska unija nije dala izjavu o toj odluci Moskve. No glavni diplomat Javier Solana (bivši Glavni tajnik NATO-a) u petak će posjetiti gruzijsku prijestolnicu Tbilisi i Abhaziju, prvi put od 1999., kada je stupio na dužnost Visokog predstavnika EU-a za vanjsku politiku.

Post je objavljen 04.06.2008. u 08:28 sati.