Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/opsa

Marketing

General McNeill: Podcijenjeni resursi u afganistanskom ratu

Američki general koji je zapovijedao NATO-ovim snagama u Afganistanu u proteklih 15 mjeseci izjavio je danas prije odlaska s dužnosti da su "resursi podcijenjeni" u ratu protiv talibana. General Dan McNeill danas je predao kontrolu nad NATO-ovim Međunarodnim snagama za podršku sigurnosti (ISAF) drugom Amerikancu - generalu Davidu McKiernanu, javlja BBC. ISAF trenutno ima 53.000 vojnika iz 40 zemalja. General McNeill, međutim, tvrdi da je potrebno više ljudi i opreme. On je također pozvao Pakistan da izvrši veći pritisak na talibane. General McNeill u Afganistanu uživa ugled govornika koji sve otvoreno kaže i čovjeka koji se kloni politike. On, međutim, ima dvije snažne poruke dok se priprema predati kontrolu generalu McKiernanu. Kada je preuzeo zapovjedništvo 2007. godine, ISAF je imao 33.000 vojnika. Čak i sada kada je na terenu 53.000 vojnika, on tvrdi da je to još nedovoljno.

- Ovo je rat u kome su podcijenjeni resursi i u kome treba više vojnika, treba više letjelica, više obavještajnog rada. Ne govorim isključivo o američkom sektoru. Govorim o cijeloj zemlji - rekao je general McNeill.

Ako bi se striktno slijedile smjernice za borbu protiv pobunjenika, Afganistanu bi trebalo 400.000 vojnika, sugerirao je general. Vojni saveznici u proteklih 15 mjeseci zabilježili su očigledno značajne pomake u borbi protiv pobunjenika. Brojni bitni talibanski zapovjednici su ubijeni, a kontrapobunjenička strategija je razvijena. General McNeill istaknuo je istok zemlje kao primjer uspjeha. U toj regiji, ipak, broj napada se povećao, za što se krivi situacija u Pakistanu. Govoreći o trenutnim mirovnim pregovorima između pakistanske vlade i vodećih militanata, on je izjavio kako "upravo sada izgleda da postoji manjak pritiska" koji bi imao utjecaja na borbu protiv pobunjenika u Afganistanu. Novi zapovjednik ISAF-a general David McKiernan zapovjedao je kopnenim napadom u kojem je svrgnut Saddam Hussein u Iraku. Pred njim je izazov suzbijanja povećanog broja napada na vojnike iz 40 zemalja koji čine NATO-ove snage.

Post je objavljen 03.06.2008. u 12:40 sati.