Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/opsa

Marketing

EU zabrinut zbog nasilja tijekom izbora u Makedoniji

Iz Europske komisije danas je izražena zabrinutost zbog nasilja tijekom izbora u Makedoniji, gdje je osam osoba ranjeno, a jedna je poginula.

"Povjerenik za proširenje Olli Rehn je nazvao telefonski makedonskog premijera Nikolu Gruevskog kako bi mu prenio svoju zabrinutost zbog nasilja", izjavila je glasnogovornica Komisije Krisztina Nagy.

Rehn je također izrazio "duboko žaljenje zbog gubitka života i ranjavanja" ljudi. Prema glasnogovornici Nagy premijer Gruevski obećao je Rehnu da će izbori biti ponovljeni na mjestima gdje je bilo nasilja.

Nasilje u nedjelju udarac je nadama Makedonije da će dokazati svoju spremnost za pridruživanje EU-u i NATO-u. Međutim, Gruevski je rekao u svom pobjedničkom govoru da žali zbog nasilja, ali da su izbori bili uglavnom pošteni i mirni.

Nagy je ponovila da organiziranje slobodnih i poštenih izbora predstavlja bitni element u ispunjavanju političkih kriterija, ali je odbila spekulirati hoće li Komisija na jesen predložiti otvaranje pristupnih pregovora s tom zemljom.

Bivši britanski ministar za Europu Dennis MacShane, koji je u Makedoniji bio kao promatrač Vijeća Europe, izjavio je da izbore ne trebalo ponoviti samo u mjestima gdje bilo mrtvih i ranjenih, nego da bi trebalo organizirati posve nove izbore.

Demokršćanska zastupnica Europskog parlamenta Doris Pack izjavila je da nedjeljni izbori nisu dali doprinos o dokazivanju zrelosti zemlje. "Čini se da ljudi u Makedoniji nisu shvatili da se politički sukobi ili međuetnički problemi ne mogu rješavati oružjem. Iako su se izgredi dogodili u dijelovima zemlje s albanskom većinom, to ostavlja loš dojam o zemlji u cjelini", rekla je Pack.

Post je objavljen 02.06.2008. u 16:34 sati.