Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/katarinamihaljevic

Marketing


2.10.2007
TRAGEDIJA NA CESTI KOD PLETERNICE: DJEVOJČICE PALE NA CESTU IZ ŠKOLSKOG AUTOBUSA KOJEM JE ISTEKAO TEHNIČKI PREGLED
Dvije 14-godišnje učenice u životnoj opasnosti nakon pada iz autobusa

PLETERNICA - Dvije četrnaestogodišnje djevojčice, Katarina Mihaljević i Marina Rukavina iz Zagrađa, inače učenice Osnovne škole fra Kaje Ađića iz Pleternice, zadobile su teške i za život opasne ozljede u prometnoj nesreći koja se dogodila jučer ujutro oko 7,30 na državnoj cesti od Požege prema Slavo

Roditelji: Djeca više neće ući u stari autobus!
"Djeca su u velikom šoku i morali smo ih voditi liječniku. Bila je to stravično za sve nas. Ja sam majka djeteta iz autobusa i kada sam vidjela djevojčice kako leže, pomislila sam da ću se srušiti od straha! Bilo je to jezivo, prizor koji nikada neću zaboraviti! Za ovo netko mora odgovarati jer smo više puta kao roditelji upozoravali na očajno loše autobuse 'Bazina tursa', no nitko nas u školi nije slušao. Moje dijete više neće ući u stari autobus ni Bazine ni APP-a! Neka nam pošalju nove autobuse", ogorčeno je izjavila Mirjana Alešković iz Zagrađa.
Reagirala je i Ankica Katanić, također majka djeteta koje se nalazilo u autobusu u trenutku nesreće. Tvrdi kako je kao članica školskoga odbora u više navrata apelirala na odgovorne, no bez uspjeha. Ne skriva ogorčenje i spremna je kaže, ići do kraja. "Ne želimo ni danas ni ubuduće pustiti djecu u školu starim autobusima. Sramotno je kako se igraju životima naše djece. Ravnatelj škole mi je rekao kako je ovo bio jedan od boljih 'buseva', a sada se pitam kakvi su to oni gori kada se u ovom vrata sama otvaraju. U takve autobuse naša djeca više neće ući".(J.J.)

nskom Brodu kod mjesta Frkljevci, neposredno iza mosta preko rijeke Orljave.
Nesreća se dogodila kada su obje ispale kroz vrata autobusa koji ih je vozio u školu. Na mjestu događaja uz istražnog suca Županijskog suda u Požegi Branimira Miljevića zatekli smo i Tomicu Mrđenovića, voditelja Operativno- komunikacijskog centra Policijske uprave požeško-slavonske od kojega smo doznali da su djevojčice ispale iz autobusa pod, za sada, nerazjašnjenim okolnostima. Autobus oznake PŽ 675-AZ u vlasništvu je tvrtke BT Transporti, a prevozi učenike iz obližnjih sela Frkljevaca, Zagrađa i Bučja u Pleternicu. Na mjesto tragedije ukazivala je školska torba i druge razbacane stvari, te krv na kolniku.

Teške ozljede glave i mozga
- Za sada ne možemo reći pod kojim okolnostima su se vrata otvorila. Autobus će ići na vještačenje, rekao je Mrđenović dodajući kako ne može potvrditi je li možda riječ o neispravnim vratima autobusa ili su pak djevojčice ispale zbog naguravanja učenika unutar autobusa.
Pomoć je djevojčicama pružena u Općoj županijskoj bolnici u Požegi gdje smo informaciju o njihovu stanju zatražili od ravnatelja Željka Glavića.
- Djevojčice su primljene s teškim ozljedama kao posljedicom prometne nesreće. Kod jedne je operacija završena, a kod druge je u tijeku. Obje su djevojčice zadobile teške ozljede glave i mozga, a jedna ima i teške ozljede lijeve noge. Obje imaju i drugih unutarnjih ozljeda tako da je njihovo stanje neizvjesno. U životnoj su opasnosti, osobito jedna djevojčica s teškim ozljedama glave koja ima vrlo male izglede za oporavak, rekao je ravnatelj Glavić.
Da su mnogi učenici bili u šoku mogli smo vidjeti i u Osnovnoj školi fra Kaje Adžića koju smo posjetili. Kada je ravnatelj otišao do bolnice da se raspita za stanje ozlijeđenih učenica, nitko drugi nije bio voljan za razgovor. Po pojedine su učenike ipak doznajemo, u školu došli roditelji, a dio njih zatražio je i pomoć i od psihologinje. Cijela je škola još uvijek pod šokom zbog velike tragedije.

Autobusu tehnički pregled istekao!
Na dijelu ceste kod Frkljevaca gdje se dogodila teška prometna nesreća, nema zavoja, udarnih rupa ni oštećenja kolnika. Nesreća se dogodila točno 105 metara od mosta na Orljavi koji ima potrebnu zaštitnu ogradu uz potpunu preglednost ceste i normalnu vidljivost. Utvrđeno je to detaljnim pregledom mjesta nesreće te je mjerodavna inspekcija izvijestila kako stanje na prometnici ne može biti uzrok stradavanja dviju djevojčica niti otvaranja vrata na autobusu.
- Tvrtka BC transporti koja je vlasnik školskoga autobusa ima valjan ugovor s požeškim Autoprometnim poduzećem kao županijskim koncesionarom za prijevoz školske djece, no dosadašnjim pregledom utvrdili smo kako je ovome prijevozniku izišao periodički tehnički pregled koji mora obavljati svaka tri mjeseca, sukladno Zakonu o sigurnosti prometa na cestama. U papirima se vidi da je rok istekao još 31. kolovoza, dodao je mr. Mato Benakić, viši republički inspektor cestovnoga prometa i cesta, zadužen za kontrolu na području Požeško-slavonske i Brodsko-posavske županije.

Autor: V.REBRINA/J.JANKOVIĆ


Post je objavljen 01.06.2008. u 22:40 sati.