Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/biljoteka

Marketing

TIKVA, TIKVANI I TIKVIĆI


Photobucket
Muju muče u logoru. Uvrću mu ruke i noge, izbijaju bubrege, lome rebra, zavrću uši, lome nos, čupaju nokte... Kad su stigli do razbijanja zuba Mujo odluči da progovori:
- Ostavite mi ba ove prednje, za košpica.-
Sve do nedavno, tikva se koristila kao hrana za svinje i izvor košpica za grickanje. Sada je Zapad preplavljen opterećenjem koje se zove zdrava hrana, vegetarijanska kuhinja, indijska kuhinja, „moja“ kuhinja, ova kuhinja, ona kuhinja i kojekakva kuhinja. Nema kuhinje u kojoj se ne njeguje kult tikve, a blati kult svinje (ukoliko svinja uopće može biti blatnija od svoje prirodne sredine u kojoj uživa). Elem, otkako je pojam zdrave hrane pokucao na naša vrata, nastala je masovna pojava holesterola u krvi, plakovi u krvnim sudovima, moždani i srčani udari, udari straha pred hranom i udari po našim džepovima.
Dok nije bilo zdrave hrane, dijetalne ishrane, dijetalnih preparata, zdravih dodataka hrani, posebnih začina, uravnotežene ishrane itd. sirovi prvobitni čovjek (hvala bogu još nas ima) se hranio s onim što je imao, što mu se sviđalo, što mu je izniklo ili naraslo i uzraslo, a nešto bi našao i sa strane, daleko od šumara i lovočuvara. Strah od hrane mu nije padao ni na pamet, a uvjerenje „daj šta daš“ se temeljilo na genetski usađenoj osnovi da je sve što te hrani zdravo, a najzdravije ono što mu se više sviđa. I nije imao masnu krv. Kad bi mu ponudili pečenu tikvu ili svinjsku pećenicu jasno je šta bi izabrao.
Moderan čovjek bi izabrao tikvu, naravno, za razliku od sirovog tikvana koji ne zna šta je dobro, jer da zna ne bi uz pećenicu pio, pušio i pjevao gange (recimo).
Moderan čovjek uzme vagicu, izvaga precizno količinu meseka od tikve kako je propisano i pripremi je u cepter posudi bez ulja i soli da bude „prirodna“, a onda je servira u propisnom posuđu, aranžira propisanim dodacima (crvenim i zelenim radi slaganja boja), s propisanim priborom, s izvaganom kriščicom raževog kruha i sa zdravim izmiksanim prirodnim napitkom. I to jede!
I u pravu je, što je najgore. Jer u tikvi (latinski Cucurbiti, s tim da u nastavku imena ima i pepo i moscata i ficifolia i još 800-tinjak naziva) ima steroida, stereoglikozida, sterola, tokoferola, selena, kalcija, kalija, mangana, cinka i bakra uz masno ulje sa linolnom i oleinskom kiselinom, pektina, proteina, vitamina A, B, PP, C i E. I to, kako u meseku tako i u košpama, s tim da se košpe smatraju ljekovitim dijelom biljke. Kako ne nedostaje kuvarica i kurvarica koje nude recepte za pripremanju tikve ostaju nam košpe.
Za košpe treba imati, kao što reče Mujo, samo prednje zube. Istina sad postoje i košpe bez ljuske (lijepo genetski modificirane za ljenčine), ali one nisu dovoljno ispitane pa dok se to ne dogodi nastavljamo grickati, ali ne pečene i posoljene nego samo osušene i bljutave.
One su zaista dobre za liječenje prostate. Tvrdi se da su najljekovitije crne, tzv štajerske košpe zahvalnog i lakopamtljivog stručnog naziva Cucurbita pepo L. convarietet citrullina I. Grab. varietet stiriaca I. Grab.
Dnevna doza grickanja je 10 – 20 grama, a kome se ne gricka uposliće vijernu ljubu da mu naguli košpa, samelje u mlinu za kafu, pomiješa s medom od kojeg će redovno uzimati 2 puta po jednu jušnu žlicu dnevno.
Ako nemate problem s prostatom možda od zdrave hrane zaradite trakavicu. Još je stari Plinije tjerao trakavicu košpama u kombinaciji s ricinusovim uljem. U tom slučaju djeci treba od 200 – 400 grama košpa, a odraslim do 700 grama. Sva ta količina se pomiješa s medom, podijeli na 3 dijela i u 3 navrata pojede u razmaku od 2 sata. Sat vremena nakon zadnjeg obroka sve se zalije jednom žlicom ricinisuva ulja.
Ako postupak ne upali od prve, ponovi se i sljedeći dan.
Trakavičarima ugodan tek, a nama ostalima ugodno grickanje. Žene doduše nemaju prostatu, ali možda imaju probleme s probavom, loše bubrege, slabodržeći mokraćni mjehur, opterećenu jetru i opterećenje poslom. A ako ništa od toga grickanje kojim se pravi društvo prostatnom suprugu je ugodnije od peglanja (recimo).
I još nešto za žene. Osim peglanja, dakako. Kad god se na top hit listu zdrave hrane nakači neka biljka, ona automatski postane i dobra za ten. Pire od mesa tikve u obliku maske nije izuzetak. Kako je tikva očigledno podobna za čišćenje naših tjelesnih kanalizacija, ni kanali lojnih žlijezda na vrhu kojih se značajno crveni akna nisu izuzetak. Zato aknonoske i aknonosci uronite u tikvu i odajte se ljepoti i Odi radosti.


Post je objavljen 01.06.2008. u 20:10 sati.