Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/angelo1

Marketing

STRIPTIZ DEVALVIRANOG POLITIKANTSTVA?!?


Kada bilo koji muškarac, a posebno ako je to neki "profesionalni duhovnik", uputi bilo kakvu kritiku na račun bilo koje i bilo kakve žene, a posebno ako je riječ o incidentu neke javne žene, redovito se na njega sruči lavina kritika s platforme stranačke ili spolne solidarnosti. Takav tip redovito riskira etiketu "budaletine i redikula". U takvom je slučaju korisno "čuti i drugu stranu", tj. mišljenje upravo jedne ŽENE koja nije apriori "naslonjena" na stranu neke osobe, već ima hrabrosti incident nazvati nastranim. Što on svakako zaslužuje. Kao što i osoba koja ga je počinila zaslužuje – kritiku.

Zato prenosim iz današnjega Vjesnika komentar Silvane Oruč Ivoš. Netko će možda doći u napast da komentar dovede u svezu s Danom grada Zagreba, a netko će ga spontano povezati s blagdanom zagrebačke zaštitnice Majke Božje od Kamenitih vrata. Mislim da nije potrebno događaj dotle natezati, zato što spomenuta novinarka svoje komentare objavljuje redovito subotom.


"Emancipacija"

"Davno me jedna iznimna osoba naučila da nije moda ono što je moderno, nego ono što ti stoji te da lijepo može biti samo ono što je u određenom trenutku, mjestu i godinama primjereno. To je prvo što mi je palo na pamet kad sam vidjela fotografije SDP-ove zastupnice poznate po borbi za ravnopravnost spolova Gordane Sobol kako se u pripijenim pamučnim tajicama i vrtoglavim potpeticama platformama vješa oko čelične šipke kakva se najčešće viđa u striptiz-barovima. Da raščistimo, SDP-ova zastupnica na njima nije izgledala provokativno ili seksi, već poprilično otužno. I to je, po mom mišljenju, osnovni problem u ovom slučaju.

Jer SDP-ova zastupnica svoju je emancipaciju mogla pokazati na drugi način, odnosno trebala je biti donekle mudrija. Barem onoliko koliko su bile njene kolegice koje se također bave sensual fitnessom, kako se naziva ta vrsta rekreacije. Tako se voditeljica Karmela Vukov Colić (koja je, za razliku od nekog tko se bavi politikom, sebi mogla dopustiti da bude slobodnija) odlučila za primjereniju varijantu - bose noge i šira trenirka.

Naravno, nesporno je to da Gordana Sobol, kao i bilo tko drugi, ima pravo svoje slobodno vrijeme provoditi kako god hoće, ali je upitno koristi li joj kao zastupnici izlazak u javnost s takvom vrstom promidžbe?! Odnosno koliko joj je bilo nužno da se okiti titulom zastupnice sa šipke?

Ali nije Gordana Sobol čak ni sama sebi toliko srozala ugled, koliko su joj u namjeri da je obrane u tome pomogli kolege esdepeovci. Moram priznati da nakon njihovih komentara nisam sigurna promoviraju li u toj stranci neku drugu i novu politiku ravnopravnosti spolova, odnosno borbe za ženska prava. Kojoj je cilj do kraja omalovažiti ženu. Ante Kotromanović je u dobroj mjeri dao svoj obol pa je prema pisanju jednog portala, prokomentirao da se takve štikle ne nose samo u pornićima.

A Mirela Holy i Marija Lugarić također su dale potporu svojoj kolegici, prebacivši brže-bolje priču na muško-ženske odnose. 'Muškarcima je sve dopušteno, a ženama ništa. Odlično je da se žena rekreira, a i štikle su odlične', prokomentirala je Holy i otvorila rat s muškim svijetom. A Marija Lugarić, koja je iz čista mira u predizbornoj kampanji u ime svoje stranke htjela ukinuti vjeronauk u školama, zaratila je sa svima kojima zastupnica koja visi sa šipke u enormno visokim štiklama nije normalna pojava. Pa je odmah optužila one kojima to i nije uobičajena pojava, da od žena političarki u intervjuima očekuju da se slikaju uz štednjak...?!

Možda bi se iz solidarnosti sa Sobol i one trebale objesiti naglavačke na šipku u kakvim štiklicama. Jer bi možda u tom slučaju ono što govore bilo razumljivo."

Eto dakle, o tome svatko bez ograde može iznijeti svoje mišljenje. Ali svakako će biti zanimljivo pratiti hoće li "Soboličina štanga" – kao nekoć "Sevina štikla" – izazvati pokret masovnog oponašanja, najprije među zastupnicama (bez obzira na dob, vjeru i stranačku stegu) a potom se na sličan način proširiti i na zastupnike – najprije na one gorljive zagovornike "ravnopravnosti spolova" i (š)tanga. Pa bi bilo zanimljivo vidjeti npr. Milanovića (svakako u tajicama) kako se po crvenoj šipki vere na prvi kat Sabornice, a npr. Čobankovića kako se odozgo spušta po plavoj. Tako bi se moglo uštedjeti i na lift(ing)u...
Ili će možda netko sve to proglasiti stranačkim Striptizom Devalviranog Politikantstva odnosno istu etiketu zalijepiti "novinarki režimskog tiska"? Sve je moguće kad se politička "rakija liječi vinom" a sve drugo tabloidnom... (ovdje sami dodajte završnu riječ)!

U svakom slučaju svim građanima Zagreba čestitam Dan grada, a katoličkim vjernicima blagdan Gospe od Kamenitih vrata!
Takve svetkovine u uljuđenoj Europi (na koju se kod nas svi rado pozivaju) na proslavi složno ujedinjuju pripadnike svih staleža, bez obzira na njihov svjetonazor, stranački profil i druge razlike, pa predvoditelj crkvene svečanosti nema potrebu one u prvim redovima pozdravljati sa "zdravo, drugovi!", one u sredini s "dobar dan, dame i gospodo!", a one otraga s "hvaljen Isus, dragi vjernici!"

Kod nas još uvijek šačica (bio sam spontano napisao "čašica") dežurnih medijskih kritičara određuje TKO SMIJE NA TRG! Danas i Gospa od Kamenitih vrata, na putu od Katedrale na Kaptolu do Gornjega grada, prelazi Trgom bana Jelačića. Već je ta Njezina "uzurpacija građanskog prostora, što je neviđeno u civliziranim zemljama" bila (gotovo doslovce tim riječima) osuđivana. Vidjet ćemo već sutra priznaju li takvi kritičari duhovnu evoluciju ili se i dalje grčevito drže svoje stare šipke (koja je nekoć izgledala kao toljaga)!




Post je objavljen 31.05.2008. u 17:07 sati.