Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/palomina

Marketing

Pojedite pizzu, ili spaghetti napolitano - bez grižnje savjesti!

Image Hosted by ImageShack.us


Tipična pizza sa sirom, 30% svojih ukupnih kalorija osigurava od masti koje sadržava. Međutim, to je daleko manje nego sendvič od tune (43%) i pečenog pileta (36%). Osim toga, sir pruža kalcij i kalij, a pečeno tijesto kompleksne ugljikohidrate.

Dakle, vaša uobičajena (tj. 'miješana') pizza sa sirom, šunkom i gljivama - kao prilozima, može biti upravo savršen obrok. Zatim, pizze su obično prelivene sokom od rajčice.

Nutricionistima je poznato da rajčica sadrži tvar likopen (koja im daje lijepu crvenu boju), i koja se pokazala djelotvornom u borbi protiv raka.

Likopen je vjerojatno najsnažniji od svih antioksidansa. U istraživanju provedenom na 48 tisuća muških zdravstvenih radnika, utvrđena je značajno manja učestalost raka prostate među muškarcima koji su jeli pizzu ili drugu hranu - koja je u sebi sadržavala sok od rajčice - barem dvaput tjedno.

Muškarci koji nisu nikada uzimali sok od rajčice imali su 21 do 34% veću vjerojatnost da će oboljeti (kako su pokazala neka istraživanja).

Prehrana bogata račicama pokazala se korisnom i za žene. U studiji objavljenoj 1997. godine, utvrđeno je da su žene, koje su u tkivu dojki imale veću koncentraciju likopena i drugih karotenoida, imale manju vjerojatnost obolijevanja od raka dojke, nego druge žene.

Talijanski su istraživači utvrdili da su i muškarci i žene, koji su imali do 6 obroka s rajčicama tjedno; bili izloženi manjem riziku od raka želuca i debelog crijeva nego oni koji su tjedno imali samo dva takva obroka.

Razumljivo, sve te preporuke su beznačajne i uzaludne ako posežete za pogrešnom vrstom pizze, one sa hrpom sira ili debelom naslagom kobasica, ili dodatkom raznih salama, slanine i slično.

Stavljanje na pizzu namirnica bogatih masnoćama potencijalno uništava učinke likopena. Prebacite se na sir i povrće. Što više povrća na pizzi, tim bolje!

Isto tako, spaghetti napolitano, tj. "manistra u suho na pome" (kako mi u Dalmaciji kažemo za to jelo), bogata je likopenom...

Dakle, poruka za kraj: jedite pizzu i spagheti napolitano... a u ljetnim danima osvježite se salatom od rajčica, jer su one doista povrće koje opravdavaju svoje "rajsko" ime...

Ovo sam sve napisala jer osobno jako volim sva navedena jela...



Post je objavljen 31.05.2008. u 15:52 sati.