Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/opsa

Marketing

Borba protiv SALW-a

Zemlje članice Euro- Atlantskog partnerskog vijeća i Organizacije za sigurnost i suradnju u Europi, uz potporu Ujedinjenih nacija, zajedno su organizirali konferenciju u sjedištu NATO-a u Bruxellesu koja ispituje jačanje uloge regionalnih organizacija u odgovoru na globalne prijetnje uzrokovane proliferacijom, nelegalnom prodajom i upotrebom lakog i malokalibarskog naoružanja (SALW).
Stotinjak stručanjaka razmjenjuju mišljenja oko buduće suradnje i prmocanja najbolje prakse unutar UN-ovog programa za akciju preveniranja, iskorijenjivanja i zaustavljanja širenja SALW-a u svim pogledima.



“Barem 300 tisuća života izgubljeno je zbog oružanog nasilja, milijun ih je ozlijeđeno a nebrojeni su traumatizirani. Otprilike 60 posto lakog i malokalibarskog naoružanja je u rukama civila”, rekla je na konferenciji NATO-iva zamjenica tajnika za regionalne, ekonomske i sigurnosne poslove Aurelia Bouchez.

Bouchez je naglasila potrebu najšire moguće suradnje između nacija i organizacija kako bi se što bolje odgovorilo na ovu prijetnju. Stoga ovaj pristup objedinjuje civilne i vojne napore te komplementarnost. Regionalne incijative su u tom pogledu ključne u jačanju implementacije UN-ovog programa. One omogućuju regijama da se suoče sa SALW problemom prema njihovim potrebama, te pomažu zemljama u pospješivanju zakona, regulacija i kontrole izvoza.

NATO je izravno uključen u problem s proliferacijom SALW-a u nekoliko operacija, poput onih u Afganistanu i na Kosovu jer, između ostalog, taj problem predstavlja izravnu prijetnju vojnicima.


Post je objavljen 30.05.2008. u 16:19 sati.