Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/dimujenestaoblog

Marketing

Sinusoida nacionalizma iliti kako su se bitange uvukle u čitanke...

Život jednog 19-ogodišnjaka iz pitoresknog gradića Zagreba,okovanog raljama surovog kapitalizma i kroničnim izležavanjem približava se eskalaciji…Pokušavam prestati pušiti. I ide mi super.Preksutra će već bit 2 dana da nisam zapalio.Proklinjem globalno zatopljenje i ćaleta što je kobne 2005.-e igrao na Totenhem a ne na Štutgart jer bi sad imali za klimu da se nije ukazao neki Gersetzlitcherlachelnmaister i u 90’ zakucao loptu pod gredu a ćaleta u maničnu depresiju. Dan danas na spomen Štutgarta mu se orosi čelo a psovke o Gleichberechtigungu,Lebensraumu i Main Kampfu kreću same od sebe. Kako kaže stara narodna “Dok jednome ne smrkne,drugome ne svane”, tako npr. Marko Perković zasigurno nema loše uspomene na Štutgart,grad gdje je zgrnuo love više od Hleba i Gomeza zajedno. Marko Perković danas ima koncert u Zagreb,na središnjem trgu,i to se reklamira svakih 10 minuta na televiziji. Poziva ljude da donesu barjake. Protiv koga se mi borimo? Mađarona? Khuen Hedervary zli tiranin dolazi u grad? Rusi se grupiraju na Dravi? Zaživio partizanski pokret u Sisku? Jel nas netko napada? Sorry nisam gledao vijesti danas?...

Na glavnom zagrebačkom trgu koji bi trebao bit prostor okupljanja ljudi različitih svjetonazora,promicanja vrijednosti tolerancije i demokracije, a ne isticanja isključivih poruka koje razdvajaju ljude te produbljuju ionako teške povijesne i ideološke podjele,organizira se koncert čiji pjevač i tematika ne odgovaraju stupnju razvoja prosječnog homo sapiensa niti stoljeću u kojem živimo.Nakon famoznog koncerta braniteljima će naglo porasti standard? Vlada će im svima već do ponedjeljka osigurati stanove na Pantovčaku? Izglednije je ipak da će sve biti po starome,jadni narod će na jedan dan zaboraviti u kakvoj bijedi živi a onda će opet sve biti po starom,a i Thompson će se sjetit da nije dugo bio do Štutgarta pa bi bas mogao svratit.A ovakvima kao ja kojima je pun kurac kićenja hrvatstvom pod čijom se krinkom pokušava skriti bolesna mržnja prema svima različitima,takvima će vjerojatno bit prišivena etiketa antihrvata,srbočetnika,izdajnika,komunista,ateista i sto jos sve ne.
Dok naravno krezubi seljaci sa završenom osnovnom školom u simbiozi sa novopridošlim Hercegovcima koji dok voze isture fino lakat kroz prozor nove mećke prepune krunica,a tako ih volimo svojatati.– oni su ponos i dika naše nam ‘Rvacke.

Image Hosted by ImageShack.us


Pitam se tako,koliki uopće njih poznaje domoljubni opus,recimo Augusta Šenoe ili Silvija Strahimira Kranjčevića? Ili su kod njih na repertoaru samo Škoro i Thompson dok su trijezni,a nakon koje čašice iz olupine svetom vodom poškropljene mećke počnu odzvanjati istočnjački melosi zalutalog cedeja Saše Matića. Meni su recimo,osobno Kranjčevićeve pjesme super. Ima jedna zanimljivog naziva – “Moj dom”. Čudno da istu tu domoljubnu pjesmu nijednom nisam čuo na nekoj utakmici,thompsonovom kocertu ili nekoj manifestaciji koja odiše nacionalnom sviješću?
Mozda je Kranjčević ipak prepacifistički nastojen za Thompsona i njegovu publiku koju danas 80% čine tinejdzeri od 16,17 godina koji veličaju pokrete iz godina kada ni njihovi očevi nisu bili u planu. Jer lako je za “kućicu dragu srcu mom…” , bolje je prisjetiti se Jasenovca i Gradiške Stare,te Maxa Luburića koji je zahvaljujući Thompsonu prestigao Fiolića na top listi najpopularnijih mesara. Dali je sve navedeno puka slučajnost ili naprosto ne znamo razlikovati opus domoljuba od opusa nacionalista?

Razmišljao sam tako,pošto ipak thompsonov koncert sponzoriraju svi građani grada Zagreba što je apsurdno,možda da dođem sa bocom od pola litre pokupit malo te nacionalne svijesti o kojoj se toliko priča zadnjih dana da je imam i ja malo kad zatreba,a i da mi ne pricaju baš unucima kako im je djed bio heretik i komunjara. Dok zabija onu mačetu u utor ko Konan,plava hrvatska krv brže i jače kola venama,to je dokazano na svjetski poznatim znanstvenim institutima. Ali promiskuitetan kakav jesam,bojim se da bih se doveo u napast da vratim bocu u Konzum za 50 lipa što bi značilo da sam izdao Thompsona,hrvatski puk i automatski si prekinuo sve veze do raja i starca s bijelom bradom.

Image Hosted by ImageShack.us


A Kvragu pa onaj Ladislav je prodao Dalmaciju za dukate,Juda je izdao Isusa za 30 zlatnika. Oprosti Marko,možda nam jednostavno nije bilo suđeno.Što će promjeniti taj revolucionarni događaj nazivan spektaklom godine? Od sutra litra benzina neće više iznosit cijenu jednaku kilogramu ananasa na Božićno jutro? Dinamo će se prestat prodavat ko Julia Roberts u “Pretty Woman”? Ne znam gdje smo dalje od Europe,u Saboru ili u Maksimiru?Ili ipak možda na trgu. Ko će nas sljedeću sezonu bolje voditi ka Europi: Sanader, Polančec, Šeks, Adlešić, Friščić ili mladi potencijalni Dinamo sa Butinom,Mikićem,Bišćanom,Šokotom,Balabanom?
Šuška se da Mamić sprema još velikih pojačanja,te da je nakon sto je od transfera inkasirao preko 50 milijuna eura spreman reaktivirati braću Cvitanović,Silvija Marića,Tomasa,Mujčina i pomalo zaboravljenog litavskog napadača Grazvydasa Mikulenasa,te naravno ukoliko je neki igrač bez kluba,potpisati ga naravno,a što drugo.
Hazare samo se pazi na ljeto u 1.-om pretkolu!

I da ne zaboravim napomenuti jučerašnju vijest i Nobelovu nagradu za licemjera dana ponosno uručiti Robertu Valdecu,voditelju kriminalističke emisije “Istraga”.
Robi je naime,potaknut novim Severininim hitom “Gas,gas!” sa 0,7 promila alkohola u krvi skrivio prometnu nesreću u Zagrebu u kojoj su stradala tri automobila, a ozlijeđene su dvije osobe.
Da je riječ o nekome drugome,u idućoj istrazi priča bi išla ovako nekako…
Pomahnitali I.H. (45)nakon što je popio cijelu bačvu vina, bez imalo grižnje savjesti sjeo je za volan. Pijani gad i smeće od čovjeka doveo se u situaciju da gazi nevinu dječicu,te je uzrokovao sudar još dvije nedužne osobe…krenimo tragom istrage…

Tako to inače izgleda u režiji Valdeca… Jedva čekam novu rekonstrukciju koju kako bi rekao Valdec nikako ne smijete propustiti i na koju su posebno ponosni, u kojoj će se jasno vidjeti da je Valdec nevin,da mu je sve to namjestila srbo-četnička okupatorsko koljačka banda,da su mu podmetnuli alkohol iako je naručio kavu s mlijekom. Nakon što su ga opili, srbi su ga zavezali na sic i cigla na gas. A i auto u kojeg se Valdec zaletio je bio srbočetnički i zakočio je bez razloga,a vozač je bio poznati četnički vojvoda Svetozar Borojević mlađi.


Preostaje mi još samo promatrati kvazidomoljube kako vode drugi rat nakon devedesetih, onaj u svojim glavama, protiv izmišljenih neprijatelja…Snijeg vam pao večeras dabogda…


n.p. Serj Tankian “The Unthinking Majority”




Post je objavljen 30.05.2008. u 11:46 sati.