Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/opsa

Marketing

Schmit: RH postigla izvanredan uspjeh na putu prema EU

Hrvatska je postigla izvanredan uspjeh na putu prema EU i u skoroj budućnosti postat će članicom Unije, izjavio je u jučer u Zagrebu delegirani ministar za europska pitanja Velikog Vojvodstva Luksemburga Nicolas Schmit nakon susreta s hrvatskim ministrom vanjskih poslova i europskih integracija Gordanom Jandrokovićem.

"Hrvatska je do sada postigla izvanredan uspjeh u procesu približavanja Europskoj uniji ... Budite sigurni da će Luksmburg nastaviti podržavati Hrvatsku i da će ona u skoroj budućnosti postati članicom EU-a", rekao je u izjavi za novinare Schmit.

Ministar Schmit, koji je u posjetu Hrvatskoj, dodao je da Luksemburg podupire svako nastojanje da se EU proširi kao i da Hrvatska postane članicom i Europske unije i NATO-a.

Hrvatska i Luksemburg imaju vrlo slična stajališta glede toga što je još potrebno učiniti za proširenje EU-a i također za pristupanje Hrvatske Uniji, istaknuo je Schmit.

Jandroković je zahvalio Schmitu na "vrlo snažnoj i kontinuiranoj potpori".

"Puno puta smo se osvjedočili da postoji ta potpora u vrlo važnim trenucima za Hrvatsku", kazao je u izjavi za novinare.

Ministar Jandroković predstavio je cilj RH da u 2009. godini zatvori pregovore.

Ministar Schmit potvrdio je da se prvi put spominju konkretni datumi za dovršenje hrvatskih pristupnih pregovora te je iznio stav Luksemburga kako se radi o realnoj mogućnosti uz zadržavanje postojećeg dobrog ritma pregovora.

Što se tiče bilateralnih odnosa, Jandroković je rekao da je tijekom razgovora konstatirano da su oni jako dobri i bez otvorenih pitanja te da "postoji želja za unapređenjem odnosa na svim područjima".

Hrvatska je vrlo zadovoljna izravnim ulaganjima iz Luksemburga, koja u proteklih petnaestak godina dosežu oko milijarde eura, kazao je.

Jandroković i njegov gost razgovarali su i o situaciji na području jugoistočne Europe.

"Dijelimo vrlo slične stavove. Želimo vidjeti mir, stabilnost i prosperitet i u tom dijelu Europe i sa svoje strane i Hrvatska i Luksemburg učinit će sve što je potrebno da bi se ti ciljevi ostvarili", istaknuo je hrvatski ministar.

Luksemburg značajnim sredstvima, ukupno gotovo milijun eura, pomaže u razminiranju Hrvatske. Tijekom susreta Jandrokovića i Schmita vrijednom je ocijenjena i suradnja s luksemburškom Vladom u programima pomoći koji se odnose na prijenos znanja i iskustva u javnom sektoru u području bankarstva, financija, osiguranja, pravosuđa i uprave.

Mario Zubović primio luksemburškog delegiranog ministra Nicholasa Schmita

Predsjednik saborskog Odbora za vanjsku politiku Mario Zubović primio je jučer u posjet delegiranog ministra za europska pitanja Velikog Vojvodstva Luksemburga Nicholasa Schmita.

Predsjednik Odbora za vanjsku politiku Mario Zubović osvrnuo se na prošlogodišnje parlamentarne izbore u Hrvatskoj, konstituiranje novog saziva Sabora, a informirao je gosta i o zastupljenosti pojedinih stranaka u Hrvatskom saboru.

Podsjetio je na najvažnije vanjskopolitičke ciljeve za Hrvatsku, pristupanje Europskoj uniji i NATO-u, kazavši kako očekuje da će pregovori s EU biti dovršeni do kraja 2009. godine. Mario Zubović naglasio je kako Hrvatski sabor ima iznimno važnu ulogu u cjelokupnom procesu pregovora s EU, a podsjetio je i na veliki broj zakona koje Sabor mora donijeti, a odnose se na usklađivanje sa zakonodavstvom Unije.

Ministar Schmit podržao je Hrvatsku na njezinom putu prema Europskoj uniji, posebno istaknuvši važnost reformi koje je Hrvatska napravila za unapređenje demokracije. U nastavku je bilo riječi i o aktualnom stanju u regiji s posebnim osvrtom na Bosnu i Hercegovinu te položaj Hrvata koji žive u toj zemlji.

Post je objavljen 29.05.2008. u 15:13 sati.