Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/opsa

Marketing

Ćosić: ratifikacija protokola o pristupanju NATO-u gotova do ranog proljeća

Protokol o pristupanju Hrvatske NATO-u trebao bi u zemljama članicama NATO-a biti ratificiran do proljeća 2009., a svakako prije slijedećeg NATO summita na kojem će Hrvatska postati punopravna članica, objavio je u jučer u Zagrebu zastupnik u Hrvatskom saboru i voditelj saborskog izaslanstva u Parlamentarnoj skupštini NATO-a (NATO PA), Krešimir Ćosić.

Zastupnik Ćosić ne očekuje da će neka članica usporavati ratifikaciju iz političkih razloga, ali teškoće mogu zadati inače složena procedura, primjerice u nizozemskom parlamentu, ili izbori u pojedinim članicama kao što su Sjedinjene Države.

Ćosić je na konferenciji za novinare izvijestio o rezultatima proljetnog zasjedanja PS-a u Berlinu na kojem je Hrvatska, nakon dobivanja pozivnice za članstvo u travnju u Bukureštu, prvi put sudjelovala u radu Stalnog odbora NATO PA, tijela koje upravlja radom Skupštine.

Po Ćosićevim riječima, Stalni odbor će nadzirati ratifikaciju protokola koja će u članicama početi na jesen ove godine i završiti u rano proljeće 2009.

Prvo izvješće o tome odbor će podnijeti Skupštini na jesenskom zasjedanju u studenome, u španjolskoj Valenciji.

U svakom slučaju, naglasio je Ćosić, proces ratifikacije protokola bit će gotov prije idućeg summita NATO-a u travnju, u njemačkom Kehlu i francuskom Strasbourgu, a na kojem će Hrvatska i Albanija postati punopravne članice.

Nakon toga će Hrvatska, koja trenutno ima status pridružene članice NATO PA-a, imati pet umjesto dosadašnja tri predstavnika u Skupštini, što će omogućiti da sudjeluje u radu svih njezinih odbora.

Post je objavljen 29.05.2008. u 15:06 sati.