Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/opsa

Marketing

Komentar: NATO treba Ukrajinu, Ukrajina treba NATO

Na zadnjem NATO summitu Ukrajina nije dobila potporu za ulazak u Akcijski plan za članstvo (MAP) i time je na neko vrijeme odgođen put Ukrajine prema članstvu Saveza. Razlog izostanka potpore nije neslaganje država članica NATO-a s potencijalnim članstvom Ukrajine, nego snažno protivljenje Rusije. Rusija pokušava povratiti svoj status super sile, ali nažalost, to još jedanput čini namećući svoju politiku prijetnjama i ucjenama kojima su neke članice NATO-a podlegle u želji za dobrim odnosima. Međutim, teško je vjerovati kako će Rusija gestu privremene odgode prihvatiti, jer ruska vanjska politika jasno iskazuje potrebu za dominacijom nad svojim susjedima. Upravo ruske prijetnje pokazuju kako NATO kao savez itekako ima ulogu i potrebu. Pitanje je kako bi se čelnici Rusije ponašali i što bi sve tražili kada zapadno od sebe ne bi imali veliki Savez.

Ukrajinski čelnici razumljivo žele pridružiti svoju zemlju NATO-u kako bi povećali sigurnost svoje zemlje, posebno u kontekstu odnosa sa svojim susjedom – Rusijom.
NATO je po osnutku najviše značio malim zemljama Europe koje su svoj razvoj osiguravale uz pomoć sigurnosnih garancija Saveza. Vremena se po svemu sudeći nisu previše promijenila. Ukrajina treba članstvo u NATO-u kako bi povećala svoju sigurnost, kao što su 1949. sigurnost u NATO-u pronašli Norveška i Island. NATO s druge strane treba Ukrajinu u svom članstvu jer je težnja Ukrajine za članstvom u Savezu opravdana i sukladna odredbama Sjevernoatlantskog ugovora. Osim toga, daljnje širenje NATO-a širi zonu sigurnosti i povećava kapacitete Saveza.

Partnerstvo s Rusijom izuzetno je važno za Europu, ali suradnja i partnerstvo ne mogu i ne smiju biti uvjetovani tako da jedna zemlja pa bila to i Rusija blokira težnje druge suverene države članice UN-a za članstvom u Savezu osnovanom u skladu s poveljom UN-a. Ruski pritisci ukazuju na daljnju potrebu osnaženja i širenja NATO-a, a sve dokle postoje suverene zemlje Europe koje slobodnom voljom žele u članstvo NATO-a, vrata Saveza trebaju i dalje ostati otvorena.

Denis Avdagić

Post je objavljen 29.05.2008. u 14:36 sati.