Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/svid

Marketing

Gradsko vijeće o Lopači

Na današnjem aktualnom satu 28. sjednice Gradskog vijeća Željko Jovanović je pitao što će Grad kao osnivač psihijatrijske bolnice Lopača učiniti oko nepravilnosti u liječenju. Gradonačelnik Obersnel je rekao kako Grad kao osnivač ne može utjecati na liječenje i kako nije imao nikakvih informacija o nepravilnostima u Lopači, te je neugodno iznenađen događajima u toj psihijatrijskoj bolnici. Osim toga sredinom 2006. godine Lopaču je posjetila inspekcija ministarstva zdravstva, te oni nisu uočili nikakve nepravilnosti.
No vijećnik Pavelić nije bio zadovoljan odgovorom, te je rekao da nedostatak informacija ne oslobađa gradonačelnika ni upravni odbor odgovornosti.
Obersnel mu je replicirao rekavši da nitko ne povlači odgovornost predsjednika vlade zbog afera u zdravstvu. Dodao je da bi se osječao odgovornim da je na bilo koji način imao saznanja o neprihvatljivim događajima, što nije, te je ponovio kako je sredinom 2006. Lopaču pohodila inspekcija i nije pronašla nepravilnosti. Istaknuo je da odgovornost za nepravilnosti u Lopači leži isključivo na Hrvatskoj liječničkoj komori, te je kazao da će Grad kao osnivač bolnice slijediti uputstva Ministarstva zdravstva. Sukladno tome, već je u utorak prihvaćena ostavka dr. Vulin.
A raspravljalo se i o Thompsonu. Naime HDZ-ove vijećnike zanimalo kako će Rijeka obilježiti Dan Domovinske zahvalnosti, vjerojatno pomješavši sutrašnji dan s 5. kolovozom, kada pada Dan domovinske zahvalnosti. Obersnel je rekao kako Grad uvijek obilježava prigodno 5. kolovoz, te je rekao da ako je u svom pitanju vijećnik HDZ-a Josip Rupčić mislio hoće li Grad organizirat koncert Thompsona, onda je njegov odgovor negativan.
Na to se nadovezao drugi vijećnik HDZ-a Darko Franić koji je priupitao je li neodržavanje Thompsonova koncerta stav Obersnela ili SDP-a, budući da je gradonačelnik Zagreba SDP-ovac, a Zagreb je pokrovitelj Thompsonova koncerta. Obersnel je odgovorio da je to njegov vlastiti stav, ali i stav Gradske kulturne politike, te da dok je on gradonačelnik, Grad neće sufinancirati Thompsonov koncert, ali da privatni organizatori mogu organizirati komercijalne koncerte koga god žele.

Viječnici su jednoglasno prihvatili sve predložene za godišnje i životne nagrade grada Rijeke i dobitnici plakete Grada. Jedini problem je izazvao zbor Cantores Sankti Viti, za koga smatra vijećnik Butorac, nije primjerena godišnja nagrada, već Zlatna plaketa Grada, budući se nagrada ne obrazlaže njihovim dostignućima u posljednje dvije godine, već njihovim djelovanjem u prošlih 50 godina. Butorac je mišljenja da je zbor Cantores Sankti Viti dobio godišnju nagradu iz razloga što ona donosi novac, dok Zlatna plaketa Grada ne, stoga je predložio da od iduće godine dobitnici plakete Grada također dobiju i novčanu nagradu.

Kao posljednja točka dnevnog reda ostavljena je rasprava o retroaktivnom plaćanju najma. Očekuje se žustra rasprava između vladajuće koalicije i PGS-a i HDZ-a.


Post je objavljen 29.05.2008. u 13:04 sati.