Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/opsa

Marketing

Ukrajina se nada statusu zemlje kandidata za NATO u prosincu

Predsjednik Ukrajine Viktor Juščenko rekao je jučer u Ottawi kako se nada da će u prosincu 26 zemalja NATO-a dati njegovoj zemlji status zemlje kandidata za ulazak u savez.

"Nadamo se da ćemo se nakon prosinca pridružiti akcijskom planu radi priključivanja NATO-.u ", rekao je Juščenko u govoru u kanadskom parlamentu, prvog dana trodnevnog službenog posjeta Kanadi.

Na summitu u Bukureštu u travnju, NATO je obećao Ukrajini priključenje, ali je zbog nepostizanja konsenzusa odbio Ukrajini i Gruziji odmah dati taj status.

Ministri vanjskih poslova NATO-a se trebaju ponovno sastati u prosincu kako bi razmotrili napredak Kijeva prije njegovog mogućeg primanja u Akcijski plan za članstvo (MAP), koji je posljednja etapa, ali bez jamstava prije ulaska u NATO.

U Ottawi je Juščenko dobio podršku kanadskog premijera Stephena Harpera za kandidaturu njegove zemlje za NATO-ov akcijski plan.

"Kao što sam već rekao u Bukureštu, nije na strancima izvan Saveza da donose tu odluku", rekao je Harper jasno aludirajući na Rusiju, koja se otvoreno protivi novom proširenju NATO-a.

Pristup Ukrajine u predvorje NATO-a podržavaju Sjedinjene Države, a neke europske članice, poput Njemačke i Francuske, smatraju ga preuranjenim.

U govoru u parlamentu Juščenko je rekao da njegova zemlja inzistira na ulasku u NATO i EU koje drži ključnima za osiguranje stvarne neovisnosti Ukrajine.


Post je objavljen 27.05.2008. u 12:23 sati.