Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/opsa

Marketing

Italija spremna poslati vojnike u područja sukoba u Afganistanu

Italija bi mogla po prvi puta poslati neke od svojih 2.500 vojnika raspoređenih u Afganistanu u područja gdje vlada prijetnja talibana, na jugu te zemlje ako to NATO bude tražio, potvrdio je u ponedjeljak talijanski ministar vanjskih poslova Franco Frattini.

"Biti ćemo spremni za raspoređivanje naših postrojbi u drugim dijelovima Afganistana ako nas to zatraže", rekao je ministar novinarima po dolasku u Bruxellesu na sastanak sa svojim europskim kolegama.

On je odgovarao na pitanje o mogućem slanju talijanskih vojnika, koji se trenutačno nalaze na zapadu Afganistana, u područje sukoba s talibanima, na jug i istok zemlje.

"Ne znam da li će nas to tražiti, ali bih volio da se Italija svrsta uz druge saveznike NATO-a", naglasio je, dok je službeni Rim do sada odbacivao tu mogućnost.

Nekoliko sati kasnije, nakon burnih reakcija koje su u Italiji izazvale njegove izjave, Frattini je naglasio da nije rekao da će se tamo rasporediti za stalno.

On je dodao da će oni pokušati ispuniti traženja NATO-a, ako ona ne prelaze njihove mogućnosti. Šef talijanske diplomacije je također demantirao povlačenje talijanskih postrojbi.

Od rujna 2006. zapovjedništvo ISAF-a traži od Italije, Španjolske i Njemačke da ukinu ograničenja u vezi korištenja njihovih snaga u područjima sukoba na jugu zemlje, za što su se zalagale i SAD i Velika Britanija, ali bez uspjeha.

U ponedjeljak poslijepodne je glavni tajnik NATO-a Jaap de Hoop Scheffer primio talijanskog ministara vanjskih poslova i tom prilikom najavio svoj posjet Rimu krajem lipnja kada će razgovarati s premijerom Silvijom Berlusconijem.

Post je objavljen 27.05.2008. u 12:23 sati.