Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/fotoprica

Marketing

Šetnja Baranjom - Batina

Eto, da malo dam koju informaciju i o najljepšem djeliću kugle zemaljske - Baranji... :)
Dakle, dragi, pas i ja (ovaj puta bez Kćeri) bili u Batini. Selo je smješteno uz sam Dunav, a neke iskopine dokazuju da su na tom prostoru boravili Iliri, Kelti, Huni, Rimljani, Turci... I na kraju mi. (Naravno da jesu, kada se prostor nalazi uz samu rijeku... )
Svaki puta kada dođem do Dunava shvatim što je pjesnik htio reći s valcerom Na lijepom, plavom Dunavu. Iz nekog razloga, Dunav se stvarno doima plavim.... Vjerojatno zbog refleksije neba...

Image and video hosting by TinyPic

Nego, da se ja vratim na Batinu. Došli smo tamo i prvo otišli na Zeleni otok.

Image and video hosting by TinyPic

Eto, vjerovali ili ne, stvarno je zelen (doduše, otok nije, al' 'ajd), gusta šuma, sva zelena i svježa. Prekrasno. Inače, za one koji ne znaju, to je vikend naselje. Tamo se nalaze više ili manje uređene vikendice, čak smo vidjeli i neke apartmane za iznajmljvanje.
I dok smo šetali između vikendica, došli smo do kraja puta i ušli u šumu. Kad tamo - čudo prirode. Dunav plavi i pravi nešto prekrasno za oko - stabla koja rastu iz vode... :D

Image and video hosting by TinyPic

Malo smo se tu zadržali... bilo je šteta otići a ne uživati u toj prirodi. A i psina je bila više nego presretna da može gacati po kaljuži i vaditi koješta iz vode. (A to što je, kasnije smo ustanovili, najvjerojatnije tamo, pokupila krpelja, nema veze. Izvadili smo ga. Valjda će biti ok).

Nakon ovog čuda prirode otišli smo na spomenik. A i to je doživljaj svoje vrste.

Spomenik je djelo kipara Antuna Augustinčića i otkriven je 9.11.1944. godine. Sastoji se od više dijelova. No, najuočljiviji je tridesetmetarski stup na vrhu kojega je ženska osoba sa simbolom pobjede u ruci:

Image and video hosting by TinyPic

Inače, među lokalnim stanovništvom nju zovu Julka.

Ostali djelovi spomenika su vojnici Crvene armije, kojima to i jest spomenik, a kojih je i najviše poginulo u toj, jednoj od najtežih, bitaka u Drugom svjetskom ratu.

Image and video hosting by TinyPic

Reljefi koji su sastrane kompleksa prikazuju kiparovo viđenje tijeka Batinske bitke u kojoj je poginulo više od 1500 pripadnika Crvene armije i oko 500 pripadnika 51.vojvođanske udarne brigade:

Image and video hosting by TinyPic

Detalj s reljefa:

Image and video hosting by TinyPic

Osim ovih povijesnih činjenica, ovdje je i oku ugodno. Spomenik je na uzvišenju, pa je ujedno i vidikovac. S njega se vidi cijelo mjesto Batina, kao i dio Vojvodine. Pruža se odličan pogled na Dunav, na most koji spaja Vojvodinu i Baranju...

A ima tamo i kafić. Možete popiti i kavicu, pojesti fiš paprikaš. Totalno je simpatičan. Uređen u stilu osamdesetih, sa puno neiskorištenog prostora. I sa osobljem koje baš nije priviknuto na turiste. I koje ima borosane. Moram priznati da to nisam vidjela već godinama. :D

Sve u svemu, ako ste blizu, ako ste u prolazu, posjetite Batinu. I ceste koje ju okružuju su zanimljive. Vinske uglavnom, sa vinogradima svud okolo.

wave



Post je objavljen 25.05.2008. u 10:13 sati.