Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/bilonekad

Marketing

Zbogom glasno i zbogom sasvim tiho

Gledala sam opet reprizu oproštajne večeri od košarkaške dvorane "Jazine", na mostu i Branimiru. Sve su vjerojatno organizirali navijači Tornada, bila je to prava fešta.
Nisam baš neka navijačica ali sam zato kao dijete redovno s tatom odlazila na sve utakmice. On je bio vatreni navijač, uvijek kupovao pretplatničke karte a mene, potpuno nezainteresiranu, vukao uvijek sa sobom. Možda sam koju utakmicu i pogledala ali uglavnom sam vrijeme provodila lutajući po dvorani i igrajući se. Sjećam se jedne zgode kad nisam više mogla naći tatu pa sam plačući pitala jednog policajca (milicajca) da mi ga nađe. On me uzeo za ruku i hodao sa mnom oko dvorane sve dok u publici nisam ugledala tatu. Sretna sam bila kao nitko i to mi se više nikad nije dogodilo. Bilo je to zlatno doba KK "Zadar", igrali su još i Ćosić i Đerđa.

A nedavno, možda prije mjesec ipo dana, Zadar je zatvorio i svoje jedino kino "Pobjeda", ali tiho i nečujno. Imali smo prije i kino "Zadar" ali on nije radio još od prije rata, mislim. Uglavnom od kad znam za sebe, znam i za ova dva kina. Još davno, davno, postojalo je i Ljetno kino (na otvorenom) ali je bio kratkog vijeka. Ne znam zašto, ali uvijek mi je bio draži "Pobjeda" iako je imao obične drvene sjedalice a u "Zadru" su bile meke i štofane, za ono vrijeme bile su ravne foteljama. Dakle uvijek sam radije odlazila u Pobjedu, tražila 17. najcjenjeniji red, jer je bio prvi nakon parketa pa ti nitko nije smetao pogledu, sve do ekrana. Ljudi su tada puno više odlazili u kino, često su bile gužve za dobiti kartu, pa mi se više puta dogodilo da bih uspjela dobiti samo sjedalo u 2. ili 3. redu. Cijeli bi film gledala prema gore i vrtila glavom lijevo-desno da bi čitala titl, a poslije vrat ajoooj.
Sjećam se horora "Egzorcist", na povratku kući najprije sam bacila kamen u portun da vidim ima li koga,
sjećam se "E.T.-a" svi smo plakali i šmrcali,
sjećam se svih nastavaka «Noći vještica» sa šalom pred očima, kao pomoć za strašne kadrove,
sjećam se "Top Guna", gledala sam ga više puta, mmmm…..Tom Cruis i Kelly McGillis,
sjećam se "Forest Gumpa", zadnji film koji sam pogledala u "Pobjedi", i ukočila se na onoj drvenoj sjedalici, a film prekomjerno dug, a ja sjedila opet u nekom niskom redu, došlo mi je da se sklupčam na sjedalici – iako je film stvarno fenomenalan, ali vrat opet jaooooj.

I tako se Zadar oprostio od "Jazina" i zatvorio "Pobjedu", dva hrama po kojima je bio prepoznatljiv. Žao mi je i jednog i drugog. "Pobjeda" je zatvorena a na mjestu kina "Zadar" na Kalelargi otvoren je novi i moderan minipleks "Callegro". Izvana djeluje ekskluzivno, prolazila sam tuda ali nisam još bila unutra, nekako sam još nostalgična za "Pobjedom". Kažu da ima nekoliko manjih kino dvorana, trgovina s modnom odjećom i obućom poznatih marki, među njima i nekoliko imena čijih specijaliziranih trgovina još nije bilo u Zadru.
"Jazine" će zamijeniti golema dvorana na Višnjiku koju su Zadrani već prozvali "Ispod peke" jer stvarno i djeluje tako. Kako će se zapravo zvati ne znam, nije ni važno, pa već je dobila ime hehe….a kako navijači odluče tako će i biti. Dakle službeno "Višnjik", neslužbeno "Ispod peke".

Photobucket


Hmmm, a što sam ja zapravo htjela reči?????
Pa valjda to, da smo se od "Jazina" oprostili, da smo otvaranje minipleksa "Callegro" proslavili, a kino "Pobjedu" nitko nije ni spomenuo, jednostavno su stavili ključ u bravu i kraj, kao da ga nikad nije ni bilo. E pa, to nekako nije u redu!!




Post je objavljen 24.05.2008. u 20:22 sati.