Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/opsa

Marketing

Predstavljena knjiga "Suvremene sigurnosne politike"

Knjiga "Suvremene sigurnosne politike - Države i nacionalna sigurnost početkom 21. stoljeća" autora Siniše Tatalovića, Vlatka Cvrtile i Antona Grizolda predstavljena je danas na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu, u nazočnosti predsjednika Republike Stjepana Mesića.
Knjiga je nastala u suradnji zagrebačkog Fakulteta političkih znanosti i ljubljanskog Fakulteta za društvene znanosti, a trojica autora željela su prikazati pojam nacionalne sigurnosti u novom svjetlu novih opasnosti i ugroza.

Govoreći na predstavljanju veleposlanik Misije Republike Hrvatske pri NATO-u Davor Božinović istaknuo je vrijednost ove knjige u novom shvaćanju pojma sigurnosti, koji se promijenio nakon kraja hladnog rata.
Napomenuo je kako je pojam sigurnost teško definirati, naročito u međunarodnim okvirima te da danas moderne države traže najbolje opcije kako zaštiti svoje građane i nacionalne interese. Naglasio je kako to isto traži i Republika Hrvatska.
Predstavivši svoj rad sva trojica autora rekla su kako je dobro da se ovakve teme i dalje razvijaju, te su ukazali na potrebu daljnjeg istraživačkog rada na ovom području, zahvalivši suradnicima i nakladniku na suradnji i pomoći.
Rad trojice profesora - Vlatka Cvrtile i Siniše Tatalovića sa zagrebačkog Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu te Antona Grizolda s ljubljanskog Fakulteta za društvene znanosti, predsjednik Republike Mesić ocijenio je značajnim, podsjetivši kako su Tatalović i Crvtila i njegovi savjetnici.
Naglasio je kako se cijeli svijet globalizira, ali i da se globalizira i terorizam u svijetu koji je jedan od najvećih opasnosti modernog svijeta.
Mesić je napomenuo kako se u području sigurnosti zato mora surađivati, naročito među državama koje dijele iste vrijednosti.


Post je objavljen 23.05.2008. u 19:38 sati.