Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/mojpassigmund

Marketing

S koje strane voditi psa...

Uglavnom...pravilo je da se pas vodi s lijeve strane...i to je tako uobičajeno...
Ima više teorija od kuda to pravilo, ili običaj...
Jedna od teorija koju sam čuo jest da su u davnijim vremenima ljudi prema pravilu hodali desnom stranom ceste pa su tako psa s lijeva vodili kao zaštitu. Zatim postoji teorija da se pas vodi s lijeva stoga što lovci (a što je lovac bez psa) pušku nose na desnom ramenu pa se samo po sebi nameće da im je onda pas sa suprotne lijeve strane. Nadalje, na izložbama pasa pas se vodi s lijeve strane kako bi prilikom hodanja u ringu pas bio između sudaca i vodiča. Tako, to su neke starije i novije teorije koje sam ja uspio čuti.
Ali...zašto ja uvijek imam neki ali...meni i članovima moje obitelji jednostavno je puno zgodnije i prikladnije psa voditi s desne strane...pa smo tako od početka psa učili na hodanje uz desnu nogu. To nam u dosadašnjem radu i treniranju sa psom i nije bio neki problem pošto je na A0 ispitu za psa pratioca dopušteno psa voditi s desna, ali je to prije početka ispita potrebno naglasiti sucu. No IPO ispiti inzistiraju da se pas vodi s lijeve strane...nema iznimaka osim u slučaju fizičkog hendikepa vodiča...i šta sada napraviti ako želimo polagati IPO ispite...moramo psa naučiti hodati i s lijeve strane.
Probali smo...jedan čitav trening odradili smo tako da je pas bio vođen s lijeva...i uz malo truda pas je to prihvatio...no za ozbiljan izlazak na IPO ispite psu bi ta lijeva strana trebala postati glavna strana za hodanje...ali ja to ne želim, kao što sam već prije rekao, jednostavno je meni i mojoj obitelji vođenje psa s desne strane puuuuuno praktičnije u svakodnevnom životu i postavljanje psa s lijeva donjelo bi nam u svakodnevni život mnoge nespretnosti...što naravno ne želimo.
Nakon neprospavane noći....odluka je donešena...pas će se voditi s desna...pa što u sportskoj kinologiji možemo raditi na taj način, radit ćemo...ono što ne možemo na taj način raditi, nećemo raditi...ipak je svakodnevni suživot sa psom puno bitnija stvar...
A hodanje s lijeva...naučit ćemo to kao komandu "pored"...čisto ako zatreba....


Post je objavljen 23.05.2008. u 06:39 sati.