Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/velikaocekivanja

Marketing

"Brak iz računa" u Kerempuhu


Kazalište Kerempuh u posljednje vrijeme nije imalo previše predstava klasičnih autora, ali čini se kako ruski dramatičari ovoga puta nisu zaobišli niti ovaj ansambl glumaca. U režiji Dražena Ferenščine, Kerempuh je odlučio publici ponuditi "Brak iz računa" A. P. Čehova. Glumci koje smo imali priliku vidjeti na televiziji u "Nad lipom 35", unijeli su svoj humor i u Čehovljeve likove, portretirajući ih tako dobro, da gledatelja ponekad prožmu trnci (pogotovo u trenucima kada se mlatara puškom po pozornici, i kada se ona uperi u publiku, jer svi znamo da rekviziti u Čehovljevim dramama uvijek moraju biti iskorišteni). Pomoćnik redatelja bio je Marko Juraga, scenograf Miljenko Sekulić, a kostimografkinja Mirjana Zagorec. Moram priznati kako su napravili dobar posao. A predstava ne bi bila niti upola toliko dobra da nije glazbe Mate Marišića, te glazbenika koji su ju izvodili.


Priča započinje Njuhinovim (Vlatko Dulić), koji izlazi na pozornicu i pokušava održati predavanje o štetnosti duhana, iako su mu prsti već posmeđili od ovisnosti istime. Zatim se prisjeća kako je Lomov (Edo Vujić) jednom davno prosio ruku Natalije Stjepanovnu (Elizabeta Kukić) od njenog oca Čubukova (Zvonimir Zoričić). Danas, pak, treba se ponovno udati njihova kći (Linda Begonja), nakon što joj je umro suprug, a usred njenog "žalovanja" dolazi Smirnov (Dušan Bućan), koji ju zaprosi kako bi dobio natrag novac koji je njenom pokojnom suprugu bio posudio. I kako samo Rusi znaju, ovaj zaplet se treba rasplesti, a kako drugačije negoli na svadbi. U predstavi također glume i već s Kerempuhom povezivani Robert Ugrina i Hrvoje Kečkeš.


Kada gledate današnje televizijske sapunice, ponekad se čini kao da su neki glumci stvoreni izričito za kazalište, a ne za televiziju. Naime, ovdje se dogodio suprotan slučaj, i to je jedina zamjerka predstavi. Vjerojatno je samo publika naviknuta vidjeti ih na malim ekranima, radije negoli uživo. A volim misliti kako se i način glume ponešto razlikuje...

No, općenito, predstavu vrijedi pogledati, ponajprije zato što je to Čehov, kojega imamo u prijevodu Vladimira Gerića prilike pogledati u samom centru Zagreba.

B. D.


Post je objavljen 22.05.2008. u 12:26 sati.