Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/umojojkuhinji

Marketing

Ploške s malinama i mrvicama

Image and video hosting by TinyPic


Tijesto za mrvice
100 g brašna
80 g margarina
40 g šećera
1 vanilija Bourbon šećer
na vrhu noža cimeta

Dizano tijesto
125 g brašna
1/3 paketića Dr. Oetker Garant Kvasca (posebna vrsta kvasca pri čijoj upotrebi nije potrebno ostavljati tijesto da se diže)
1/3 bočice arome maslac/vanilija
1 žlica šećera
25 g maslaca
75 ml mlijeka

Krema
250 g smrznutih malina
200 g biljnog šlaga
oko 100 g šećera u prahu
150 g kiselog vrhnja
+ šećer u prahu za posipanje


Za tijesto za mrvice, od navedenih sastojaka zamijesite tijesto za mrvice i stavite ga u hladnjak na 30ak min.

Sve sastojke za dizano tijesto tijesto stavite u posudu za miksanje i miksajte 2 min na najvećoj brzini (lopaticama za izradu tijesta). Od tijesta iz hladnjaka naribajte 50 g mrvica (na ribež za jabuke) i dodajte ih dizanom tijestu pa još malo miksajte da se sastojci povežu.

Po potrebi dodajte brašno i premijesite dobiveno dizano tijesto rukom. Tijesto razvaljajte u oblik pravokutnika 30 cm x 10 cm.
Pravokutnik prerežite tako da dobijete tri kvadrata veličine 10 cm x 10 cm.

Svaki kvadrat prerežite po dijagonali da dobijete «trokute». Trokute složite u lim obložen papirom za pečenje i po njima naribajte mrvice od ostatka tijesta iz hladnjaka.

Ostavite trokute da odstoje 15 min na sobnoj temperaturi, a onda ih stavite u pećnicu i ispecite da dobiju lijepu boju. Pečene trokute ostavite da se ohlade.


Izmiksajte šlag, dodajte kiselo vrhnje pa promiksajte. Maline ocijedite, odvojite 18 malina za ukras, ostale zdrobite vilicom i dodajte u kremu od šlaga, izmiksajte da dobijete glatku kremu. Dodajte šećer i dobro promiksajte(po potrebi dodajte više šećera).

Trokute vodoravno prerežite. Na donji trokut naštrcajte kremu pomoću šprice, na nju ukoso posložite gornje trokute i ukrasite preostalim malinama. Posipajte šećerom u prahu.


*Recept se temelji na receptu iz Dr. Oetker knjižice br. 18.

(U originalnom receptu se umjesto biljnog šlaga stavlja slatko vrhnje i navodi se da ga treba izmiksati s Dr. Oetker Fix želatinom (možete upotrijebiti i običnu želatinu u prahu, pripremite ju prema uputi). Ja koristim biljni šlag i nije bilo potrebno stavljati želatinu ili kremfix jer je krema dovoljno čvrsta i bez toga.
U tijesto za mrvice može se staviti i žlica sitno mljevenih badema.
Nisam probala raditi ovaj kolač s običnim instant kvascem ili svježim kvascem, ali postupak je isti kao kad radite dizana tijesta bez Dr. Oetker Garant Kvasca.)




Post je objavljen 22.05.2008. u 10:12 sati.