Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/tjeramposvom

Marketing


zubo
Znate li tko su zapravo Rusini?
Eeeee… Nemaju vam oni veze sa Rusima baš tako kako svi misle... Malo sam to istražila... nije loše znat za opću kulturu...

Rusini (Rusnaci, Ruteni), maleni narod iz grupe Istočnoslavenskih naroda. Ukrajina službeno Rusine smatra dijelom svoga naroda, a naziv Rusyn (Rusin) u Ukrajini smatraju starijim etnonimom (korištenim na širem prostoru Ukrajine) koji je u povijesno političkim okolnostima zadržan kod dijela naroda koji gotovo stalno nije bio povezan sa svojom maticom odnosno ukrajinskim kulturnim preporodom. Dio Rusina u svijetu, smatra sebe zasebnom etničkom grupom i ne priznaje Ukrajinu matičnom zemljom, posebno u zapadnom svijetu te iz toga proizlaze dvije struje tumačenja tko su Rusini. Rusini se sastoje od nekoliko manjih grupa. Na Karpatima su: Bojki (zapadni Karpati), Lemki u Beskidima (Poljska) i Huculi. Austro-Ugarska Monarhija, koja je dugo pod svojim okriljem držala zemlje naseljene Rusinima, kolonizirala je dio u današnju Vojvodinu i u zapadni Srijem, u okolicu Vukovara, gdje i danas žive.

Religija inače nije element za utvrđivanje identiteta, ali Rusnacima je grkokatolička crkva sačuvala kulturni identitet. Kršćanstvo su primili od slavenskih apostola Ćirila i Metoda. Kada je došlo do raskola kršćanstva 1054. god., ostali su u okvirima istočne crkve, a njihovi susjedi Slovaci, Poljaci i Mađari- rimokatoličke. U religijskim obredima koristili su crkvenoslavenski, svećeničkim kandidatima je dopušteno da prije rukopoloženja stupaju u brak, koristili su julijanski kalendar.

Glavno zanimanje im je poljoprivreda. U planinama su uzgajivači stoke, drvosječe, rudari i bave se kućnom radinošću. Zbog stalnoga komadanja tla povećao se seoski proletarijat, siromaštvo i alkoholizam. Ne posjeduju pravi građanski stalež, ali imaju brojan inteligentni stalež činovnika i vrlo cijenjene duhovne vođe, koji su političko vodstvo.

Rusini u Republici Hrvatskoj
Po popisu stanovništva 1953. rusinskim je jezikom u Hrvatskoj govorio 4831 stanovnik, dok 1971. god. broje 3728 stanovnika. Po popisu stanovništva iz 1991. u Republici Hrvatskoj živjelo ih je 3253, ili 0,1% (do 1971. pod Rusin su bili uključeni Ukrajinci i Malorusi, a od 1971. god. evidentiraju se odvojeno). U malim skupinama žive u cijeloj Hrvatskoj, a najviše ih je u Vukovaru (924), Mikluševcima (493 što čini 73,2% stanovništva), Petrovcima (737 ili 57% ), što ukupno iznosi 2284. Mali je broj Rusina (oko 20 ) i u Piškorevcima, Andrijevcima i Andrijaševcima, Rajevom Selu (87) i Gunji (38). Gradovi u kojima ima bar oko 100 Rusnaka su: bivša Gradska zajednica općina Zagreb (141), grad Osijek (105), Vinkovci (109), Županja (136), bivša zajednica općina Rijeka (85).

Rusini u svijetu
Računa se da Rusina ima oko 1,6 milijuna u svijetu. Približno 45% rusinskog naroda živi u Ukrajini. Izvan karpatskog rodnog kraja, Rusini žive kao emigracija u susjednim zemljama: 8% u Slovačkoj, 4% u Poljskoj, 4% u Srbiji, Češkoj, Hrvatskoj, Rumunjskoj i Mađarskoj. U Kanadi i Australiji živi oko 1,3% Rusina, dok se najveća zajednica nalazi u SAD-a, gdje živi 38% rusinskog naroda.


Image and video hosting by TinyPic

Post je objavljen 21.05.2008. u 20:07 sati.