Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/opsa

Marketing

Značaj žena u NATO snagama

"Žene su dale nemjerljiv doprinos pobjedi u Domovinskom ratu, ali i u izgradnji modernih Oružanih snaga", kazala je potpredsjednica Vlade Đurđa Adlešič prilikom sastanka s djelatnicama MORH-a, 19. svibnja. Napomenula je i kako treba razbijati predrasude o ženama kao slabijem spolu, te o vojsci kao ekskluzivno muškoj profesiji, te naglasila da se žene još uvijek rijetko postavljaju na zapovjedne dužnosti, iako je njihov broj u Oružanim snagama relativno visok. Ministar obrane Branko Vukelić je istaknuo kako se za rad žena u Ministarstvu obrane i Oružanim snagama mogu izreći samo pohvale, te je napomenuo kako će se stvarati još bolji uvjeti za njihov profesionalni razvoj, rad i napredovanje. Ispred pripadnica Ministarstva obrane i Oružanih snaga obratila se brigadirka Mirjam Antolić. Istaknula je kako je Hrvatska jedna od rijetkih zemalja koja ima visok udio žena u vojsci, te da one uspješno i profesionalno obavljaju sve zadaće kako u zemlji tako i u mirovnim misijama diljem svijeta.

Nakon što je natporučnica Vlasta Zekulić postala poznata kao rijetka Hrvatica u misiji u Afganistanu, utjecaj žena u vojsci jača, no ne dovoljno. Hrvatska vojska bi tako trebala u svoju strukturu uključiti NATO-ov program Odbora za žene u NATO-ovim snagama (CWINF) koji se brine za izjednačavanje spolova u NATO-u. Taj Odbor ima svoje veliko uporište u Rezoluciji Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija 1325 “Žene, mir i sigurnost”. Ta rezolucija prepoznaje utjecaj koji rat i sukob imaju na muškarce, žene, dječake i djevojke kao i činjenicu za su žene povijesno bile zapostavljene tijekom mirovnih procesa i stabilizacije nacija. Stoga ta rezolucija poziva na puno i jednako sudjelovanje žena na svim razinama od rane prevencije sukoba do postkonfliktnih obnova, mira i sigurnosti. NATO je rezoluciju objeručke prihvatio i savjetuje svojim članicama da se pridržavaju uputa koje je CWINF izradio. NATO također savjetuje zemljama partnerima koji sudjeluju u NATO-om vođenim operacijama da se pridržavaju uputa o jednakosti spolova u vojnim odredima. Savjeti se dijele u tri glavna područja NATO-ovih vojnih operacija; operacijsko planiranje i operacije, obrazovanje i obučavanje te evaluacija. NATO preporuča i veći udio žena u političkom i civilnom sektoru Saveza, od razine operativaca do razine odlučivanja.

Neki su savjeti iznimno zanimljivi jer pobijaju neke dosadašnje predrasude. Tako primjerice NATO preporuča slanje ženskih snaga i u zemlje čija lokalna kultura ne odobrava žensku prisutnost u vojsci. Takva praksa ne bi trebala biti prepreka za slanje ženskog osoblja. Žene mogu u operacijama imati drugačiji pogled od muškaraca, pa mogu saznati i više informacija od lokalnog stanovništva. Države članice NATO-a trebale bi osigurati obrazovne programe koji će doprinijeti spolnom osviješćivanju, obučavanju o zajedničkom poimanju vrijednosti i nediskriminaciji, kao i procjene utjecaja izjednačavanja spolova na operacijsku učinkovitost pa samim time i uključenju te procjene u evaluaciju NATO operacija.

Vedran Obućina


Post je objavljen 20.05.2008. u 15:56 sati.