Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/sinnerboy

Marketing

Mala škola bubnjanja pt.3

… u nastavku Male škole bubnjanja malo o samom instrumentu tj. bubnjevima.
Bubnjevi su jedan od najstarijih instrumenata u ljudskoj civilizaciji. Preko 6000 godina ljudi sviraju bubnjeve. Naravno da ti instrumenti su evoluirali do sada ali im je princip isti.
Udarac i zvuk – jednostavno ritam.
Moderni komplet ili set bubnjeva su jedan od najvažnijih i među najtežim instrumentima u popularnoj muzici. Bubnjevi su instrument koji zahtjevaju rad sva četiri ekstremiteta što učenje i sviranje kompleta bubnjeva čini vrlo složenim. Da ne kažem – zajebanim.
Sama konstrukcija bubnjeva je različita, mogu se izrađivati od različitih materijala (drvo, metal, razne plasticne mase) ali najčesće se koriste razne vrste drveta.

Skup raznih bubnjeva tj. elemenata, činela (o kojima će biti više riječi u idućem nastavku Male škole bubnjanja) stalaka, papučica (također u jednom od idućih postova) itd. čine "komplet" ili "set"
Inače promjer i dubina elementa se označavaju u inčima - 1" inč = 2.54 cm, slično oznakama veličina automobilskih naplataka.

Dakle – osnovni elementi su:

Photobucket

1. DOBOŠ (eng. snare drum) je glavni bubanj u kompletu. To je i bubanj koji se najviše svira. Zajedno sa bas bubnjem daje osnovni ritam. Uglavnom se proizvodi od drveta i metala. Može biti različitih veličina i dubina ( velicine 10", 12", 13", 14",15", dubine 3,5", 4,5", 5,5˝", 6,5" , 7", 8") standardna veličina je 14" x 5.5", razlika od svih ostalih elemenata je žičana mrežica sa donje strane koja daje specifičan zvuk, u pravilu najglasniji i najprodorniji.

Photobucket

2. BAS BUBANJ (eng. bass drum, kick drum) je najveci bubanj u kompletu. Daje čvrstu ritmičku podlogu. Svira se nogom naravno ne direktno nego putem papučice. Njegove velicine su: 16", 18", 20", 22", 24", 26" a dubine su 14", 16", 17", 18". Standardna velicina je 20" x 16" i 22" x 16". Uz snar čini osnovu seta i jedini je element koji stoji vodoravno.

Photobucket

3. TIMPANI (eng. tom toms) sluze za obogaćivanje ritmova prijelazima (brejkovima, fillovima). Također služe za povezivanje glazbenih fraza.Veličine su : 6", 8", 10", 12", 13", 14", 15", 16" a dubine su razlicite.standardne velicine timpana koji se najcesce koriste su : 10" x 8", 10" x 9", 12" x 8", 12" x 10" , 13" x 10", 13" x 11". Tomovi na slici su na posebnom stalku tj. nosaču ali se obično nalaze namontirani na sam bas bubanj.


Photobucket

4. INDIJANER (eng. floor tom) je takodjer timpan samo većih dimenzije. razlikuje se po tome što istoji na svojim nožicama, tj. za njegovo postavljanje nisu potrebni razni stalci, iako n ito nije pravilo. Dimenzije su: 14" x 14", 15" x 15", 16" x 16", 18" x 16". Standardna veličina je 16" x 16" i 18" x 16"

svi elementi se montiraju i raspoređuju na slijedeći način : bas je na podu, doboš je na stalku između nogu, iznad doboša su poredani tomovi i sa strane je indijaner, što izgleda otprilike ovako (zanemarite činele) :

Photobucket

Svi elementi su konstruirani na isti način : tijelo elementa (tzv. shell) na kojega su okvirima, koji se obično izrađuju od metala (tzv. hoops) i koji su povezani sa shellovima mehanizmom šarafa (tzv. lugs) fiksirane opne, izrađene od plastike. Sam sustav omogućuje ugađanje boje i dubine tona svakog elementa putem zategnutosti same opne ili opni (moderni setovi obično imaju gornje opne po kojima se udara tzv. batter i donje tzv. rezo opne, koje se mogu odvojeno štimati. No to je malo složenija tema, za jedan od idućih postova…)

U sastav bubnjeva spadaju i razni elementi kao npr. bongosi, rototomovi, oktobani, tam tamovi itd. Ovi elementi se rijeđe koriste.

Što se tiče samih proizvođača bubnjeva najpoznatiji su :

TAMA

SONOR

PEARL

MAPEX

DRUMWORKS - DW

GRETSCH

LUDWIG

i razne manje tvrtke i manufakture kojih ima cijeli niz.

U Hrvatskoj je aktivna manufaktura ANTONIO DRUMS koja inače proizvodi izuzetno kvalitetne setove. I poprilično skupe.

Cijene? Paa..zavisi što vam treba i što želite. Od početničkih setova, koji se mogu naći za 3500 kuna do high-end setova čije se cijene kreću do 70 000 kuna …

Uglavnom – za početak je dovoljno – bas, doboš, tom, flor tom. Što se može po oglasnicima naći polovno za 1000 kuna. Btw. jedan od najaktivnijih oglasnika je GLAZBENI OGLASNIK pa prekopajte malo…

U idućem nastavku Male škole bubnjanja o činelama…enjoy…


Post je objavljen 20.05.2008. u 14:08 sati.