Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/morganarealm

Marketing

ALCHEMY'S NOT DEAD!!!

Što vam prvo padne na pamet kada vam netko spomene riječ ALKEMIJA?
Srednji vijek… Starčići u mračnim, vlažnim podrumima… U staklenim tikvicama bućka i vrije tekućina nepoznatog sastava… Snažna želja da od topljenog olova nastane zlato! To je gotovo mitološka slika kakvu su nam povijest i Hollywood utisnuli u glavu.

Photobucket

Zahvaljujući alkemičarima, skužili smo destilaciju alkohola, nastanak porculana, soli, kiselina, itd. Živa je istina: prvi su alkemičari bili preteče suvremenih znanstvenika, a mojim najdražim predmetima - fizici i kemiji - ostavili su u nasljeđe masu spoznaja.
No, ako alkemija nije bila samo puko gubljenje vremena na pretvorbu metala u zlato, što je onda bila?

Sama riječ ALKEMIJA dolazi iz arapskog ili egipatskog jezika. Znači «božanska kemija» ili «crna zemlja», što se odnosilo na onaj gadni mulj koji se nataloži plavljenjem Nila.

Od Platonove Grčke pa do europske renesanse – drevni Egipat smatra se zemljom mistike. Morat ću i ja jednom tamo poći!
Egipatski bog Tot kojeg su Grci nazivali Hermes bio je otac magije. Brojne knjige o stvaranju pripisuju se Totu, a one su postale osnovom okultnih igara na Zapadu. Učenja i pokusi iz tih zapisa nazivaju se hermetizmom. Oni koji su se time bavili, to su činili u tajnosti, of kors, zbog straha od političkih ili vjerskih progona. Te skrivene, okultne umjetnosti i znanosti nazvane su EZOTERIČKIMA. Prenosile su se uskom krugu provjerenih ljudi putem simboličkih obreda (inicijacija). Naša Barbara Celjska, osim što je bila prava darkerica pa su je nazvali Crnom kraljicom, bavila se alkemijom u sigurnosti kraljevskog podruma.

Možda mislite da je alkemija nešto čega više jednostavno – nema. E, pa varate se!
Osnovne ideje renesansne alkemije nalaze se u jogi, New Age-u i hipnoterapiji, usmjeravanju na mentalno i fizičko zdravlje.
Sigurno ste čuli za C. G. Junga. On je tumačio značenje simbola alkemije kako bi objasnio unutarnje stupnjeve razvitka čovjeka.
Alkemija je ostavila traga i u alternativnoj medicini, pa tako danas u svakoj ljekarni možete doći do homeopatskih pripravaka. Sigurno niste znali da se oni temelje na Paracelsusovom načelu «slično liječi slično».

Od 16. do 18. stoljeća u Europi nastaju brojna društva koja šire spiritualna učenja, a najveće face bili su Rosenkreutzeri, Slobodni zidari i Vitezovi templari. Mnogi oblici tih društava postoje i danas.

Sve do kraja renesanse magija ne predstavlja praznovjerje, nego logičan put u razumijevanju svemira i sudbine. Jer, za jednoga maga, kao i alkemičara, svemir je upravo odraz beskonačne imaginacije samoga Stvoritelja. Ako smo mi stvoreni na Njegovu sliku, onda to znači da i mi sami možemo svašta stvarati kao on – zahvaljujući snazi svoje imaginacije.
Zato sam i ja mala alkemičarka!





Post je objavljen 19.05.2008. u 18:32 sati.