Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/harpplayer

Marketing

Interview - Iggy (napravio čitatelj bloga)

Image Hosted by ImageShack.us

• Pa dobro, netko mora i to napraviti……

Igora Djeke Iggya upoznao sam prije nekog vremena i na mene je od samog početka ostavio dojam ozbiljnog čovjeka i glazbenika koji je, mora se spomenuti, poštenim i predanim pristupom izradi ovog bloga, dosta doprinjeo razvoju cro harp zajednice. Premda te riječi pomalo zvuče patetično, vjerujem da će se svi harmonikaši složiti da je naprijed napisano točno, posebno uzevši u obzir da se njegovim blogom služe kako „stari mački“ na harmonici tako i nove snage koje prvi puta pristupaju tom instrumentu.

Iako nemam novinarskog dara, poslužit ću se predloškom koji je Iggy koristio za druge, i napisati nekoliko pitanja, a dotičnog gospodina s uvijek ozbiljnim izrazom lica zamolio bih da upiše i pokoji odgovor…..

Prije nego počnem demantirat ću dio rečenice: gospodin s uvijek ozbiljnim izrazom lica, jer to nije istina...

1. Igore, koliko dugo sviraš usnu harmoniku, što te u početku zainteresiralo za taj instrument i jesi li imao iskustva s kakvim drugim instrumentom prije toga? Kako to da te tamburice slavonske ravnice nisu „zarobile“?
Oduvijek sam imao usnu harmoniku i pomalo sviruckao ali aktivno sviram nekih 8 godina. Prije toga sam pokušao svirati bubanj ali mi baš nije išlo a uz harmoniku sviram te nekakve sitnije instrumente (kazoo, drombulju, češalj sretan) i jako rijetko gitaru. Jednom prilikom sam na lokalnom radiju svirao betmenovu temu na gusle ali to je već druga priča.

2. Svojevremeno sam bio na nekom putu u Slavoniji i u trgovini glazbene opreme nisam mogao kupiti harpicu iz traženog dura ? Gdje si ti nabavio svoju prvu harmoniku ?
Kao dijete sam imao kinesku tremolo harmoniku “Hero” na kojoj sam nažalost naučio i savijati tonove jer nije bilo blues harmonika u Vinkovcima niti sam ja znao da postoje uopće dijatonske harmonike. Tek negdje 96. sam si u Županji kupio prvu dijatonsku Bluesband harmoniku.

3. Kako si prosvirao usnu harmoniku ? Je li tome doprinjela žestina „garaže“ ili pamtiš neki drugi trenutak ?
Samo prosviravanje je išlo dosta sporo jer kad se susrećeš prvi puta s nečim i nema nikoga tko bi ti objasnio, nema knjiga, interneta, onda je to dosta teže neko početnicima danas koji mogu u par klikova mišem dobiti hrpu informacija. Garaža je dosta doprinjela prosviravanju jer sam u to vrijeme slušao rane Stonese, Messerschmitte, The Spoonse itd. gdje je bilo dosta usne harmonike što me opet povezalo i sa bluesom.

4. Kakav stil sviranja ti najviše odgovara i koji su tvoji uzori u sviranju harmonike ? Otkuda ljubav prema „garaži“?
Iako volim i bluzirati, najviše mi odgovara stil kakav sam stvorio sa Thee Knuckleheads. Energična svirka u kojoj je prljava harmonika van standardne blues šeme, a opet ima onaj blues-soul štih začinjen sa malo feedbacka. Na takav stil najviše je utjecao Walter Daniels, harmonikaš grupa: Jack o’ Fire, Big Foot Chester, South Filthy. Garaža mi se oduvijek sviđala jer je energična, sirova i dolazi iz srca. Sviđa mi se definicija na koju sam jednom naišao a koja kaže: “Garažni bend je bend koji svira iz zabave, bez nakakvih posebnih uvježbavanja i profesionalnih ciljeva a ima osjećaj za živi, sirovi, neispolirani rock’n’roll. Naravno garaža je kao i svaki drugi stil širok pojam pun podvrsta i ladica ali je prepoznatljiv.


5. Na nekim harp festivalima pokazao si da se, najblaže rečeno, dobro snalažiš u bluesu, otkud taj feeling ?
Volim stari blues jer je iskren, prljav i ima više muda od nekakvog današnjeg punka, tako da sam se naslušao dosta toga. Ne volim baš ispeglane i isproducirane bluzere a pogotovo gitaristički (mamavidimekakosoliram) blues iako nekad napravim iznimku da bih poslušao neke harmonikaše.

6. Što koristiš od opreme pri ozvučenom sviranju i kakav zvuk preferiraš?
Koristim green bullet u kombinaciji sa ručno rađenim pojačalom tranzistorcem koje nije kopija nikakvog pojačala nego jednostavno pojačalo koje dovoljno prljavo zvuči pa mi ne treba Blues Junior ili nekakvo skupo pojačalo. Moja teorija je da dobar harmonikaš dobro zvuči na bilo kojem pojačalu. Sve ovisi o tome tko voli kakav zvuk.

7. Poznato je da dosta istražuješ kromatsku harmoniku, što se događa s „kromom“ trenutačno ?
Pa i ne baš previše. Imam jednu Chromoniku sa 10 rupa ali je slabo koristim. Jedno vrijeme sam opčinjen zvukom George Harmonica Smitha, počeo skidati nekakvu knjigu o kromatskoj harmonici ali nije me dugo držalo. Sve u svemu zvuk joj je odličan i treba ga ponekad iskoristiti u bluesu.

8. Većinu stvari o tvom bendu možemo pročitati na webu, možeš li nešto reći o daljnjim glazbenim planovima ?
Bend se prije par mjeseci neslužbeno raspao ali evo sad ćemo pokušati sa novim bubnjarem pa ćemo viditi. U međuvremenu sa basistom uvježbavam neke blues instrumentale i namjeravamo ih snimiti.

9. Budući da si svojevrsni crossroads harmonikaških događanja, kako bi mogao opisati tzv. cro harp scenu ?
Scena je dosta živnula što potvrđuje broj harp festivala kojih je prošle godine bilo čak 4 (ako računam i Organić u Istri), zatim radionica harmonike u Tisnom i još oko stotinjak zainteresiranih u proteklih par godina koji se javljaju mejlom ili preko bloga. Dakle bit će još harmonikaša a nadam se i festivala.

10. Tvojih 5 omiljenih modela harmonika…..
1. Pro Harp
2. J.J.Milteaou
3. Marine Band 364
4. Marine Band Classic
5. Suzuki Blues Master


11. Što možeš poručiti svima nama…..
Drago mi je da vam se blog sviđa i da ga posjećujete. Drago mi je i ako sam nekoga zainteresirao za harmoniku ili ako ste pronašli nekakve korisne informacije. Družit ćemo se svakako i dalje, uživajte…

www.myspace.com/iggyknucklehead


U ime svih posjetitelja Harpplayera i tvojih kolega harmonikaša zahvaljujem ti na odgovorima i naravno, na ovom odličnom blogu! (prijatelj 15.05.2008. 09:38)


Post je objavljen 17.05.2008. u 14:19 sati.