Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/sdbnovaci

Marketing

Evo nas napokon > Izvještaj o RIMU!!!!


Dragi mili (oni koji su ostali do zadnjega) prevjerni pratitelji!!!

Vremena sve manje, postova sve manje, događanja sve više! Znamo, znamo da nećete zamjeriti ovu tormost na blogu, ali trudimo se... stvarno trudimo se... I sad ne bi trebali pisati ovaj post, ali ako nećemo sada... kad ćemo...

Kako naslov otkriva, bili mi u Rimu. I evo kako je bilo:

Posljednjeg dana travnja krenuli smo za Rim gdje nam se pridružio Ivan, koji je sudjelovao na salezijanskoj olimpijadi u Ljubljani. Nakon osam sati vožnje napokon smo stigli u Genzano pokraj Rima gdje se nalazi drugi salezijanski novicijat u Italiji.

Genzano je gradić koji se nalazi na rimskim brežuljcima uz mnogo poznatiji Castel Gandolfo, poznatiji pod mjesto papine ljetne rezidencije. Prvih nekoliko dana imali smo susrete s talijanskim prednovacima koji, prije ulaska u novicijat, imaju tradicionalni godišnji susret. Taj bi se susret prevede na hrvatski “Licem u lice”.

Prednovacima smo pokušali prenijeti naše dosadašnje iskustvo. Već prvog dana, David se dobro nahladio, te je slijedeća dva dana prveo u krevetu. U programu je bio predviđen “Tour don Bosco”. Mnogi od nas su i po nekoliko puta obišli Rim, ali nikad na ovaj način. Don Boscovim tragovima krenuli smo otkrivati salezijanska obilježja u "Vječnom gradu". Tradicionalni sladoled smo pojeli na Španjolskom trgu (koji je začudo bio jeftin...). Obilazak smo završili svetom misom u bazilici Srca Isusova na Terminiju, koju je don Bosco izgradio, po želji Svetog Oca Lava XIII. 1887. godine. Unatoc brojnim lijepim stvarima i izazovima koji su bili pred nama, najviše nas je razveselio susret s našim bogoslovima Vladimirom i Filipom. Našoj radositi nije bilo kraja kad smo se svi susreli u predvorju papinskog salezijanskog Sveucilišta (a šuška se da bi i mi mogli za četiri mjeseca tamo na studij...)

Iako je susret “Licem u lice” završio nakon par dana, naš boravak u Genzanu se nastavio. Posjetili smo Generalnu kuću nase Družbe na Pizani, gdje smo susreli Vrhovnog poglavara don Chaveza te našeg don Stjepana Bolkovca (s kojim smo malo "ohladili" jezik u vrijeme pauze). Don Stjepan se spremao za polazak u domovinu te smo preko njega uputili pozdrave svima u Hrvatskoj. Boravak u Generalnoj kući omogućio nam je i kratki tečaj društvene komunikacije, koji nam je održao ravnatelj salezijanske informativne agencije (ANS) don Donato. Slijedeći dan, kako smo već i napisali, posjetili smo naše salezijansko Sveučilište (UPS). Obišli smo veliki dio fakulteta i biblioteku. Pošto je u blizini UPS-a i Generala kuća Kćeri Marije Pomoćnice, svratili smo na kavu i kolače kod naši časni salezijanski a posjetili smo i njihovu predivnu stalnu “Izložbu karizme KMP”. Po povratku u Genzano, ugostili smo novakinje KMP, postnovake iz zajednice Sv. Tarzicije, te sve provincijale Italije i vrhovne savjetnike: don Frisolia i don Ceredu, koji je veći dio večeri proveo u našem društvu. Vrhunac večeri bili su plesovi i bansovi naših odgojitelja i poglavara.

Srijeda je bila rezervirana za susret sa Svetim Ocem Benediktom XVI. Iznenađenje je bio prisustvo nogometaša Intera iz Milana koji su sjedili nekoliko metara od nas. Susret je bio zanimljiv i zbog susreta pape Benedikta XVI i poglavara armenske crkve Njegove Svetosti Karekina II. Popodnevni dio dana smo proveli u razgledavanju papinih vrtova u Castel Gandolfu. naravno, kao i do sada, u novoj fotogaleriji dočekat će vas pregršt slika, no slike papinskih vrtova ne donosimo jer smo tako zamoljeni (što ne umanjuje činjenicu da je tamo bilo predivno...). Tamo smo prisustvovali na svetoj Misi koju je predvodio salezijanac mons. Karlo Kenis, biskup Civittavecchie. Inače salezijanska kuća u Castel Gandolfu se nalazi tik uz papinsku rezidenciju.

Zadnjeg dana smo obišli rimsko svetište Divino Amore (Božanske ljubavi) te svetište svete Marije Goretti u Nettunu na obalama tirenskog mora. Nakon desetodnevnog boravka frenuli smo prema Pinerolu žureći se, jer su istog dana iz Zagreba krenuli naši prednovaci predvođeni don Franjom Halužanom te mamama Branka i Davida.

Program obilaska bio je jako zgusnut, no jako dobro pripremljen zahvaljujući vodič po salezijanskim mjestima koji smo pripremili za naše prijatelje. Nakon obilaska Pinerola, krenuli smo prema Colle don Boscu, gdje smo uz molitvu obišli svetiste i rodnu kuću don Bosca. Nakon večere, darovali smo našem izaslanstvu igrokaz novaka ove generacije koji smo, za ovu prigodu, preveli na hrvatski jezik, a madi djelovi su čak bili izgovoreni i na hrvatskom jeziku.

Blagdan Duhova proslavili smo svečanom svetom Misom u crkvi svetog Franje Saleškog u Valdoccu, čemu je prethodilo detaljno razgledavanje samog Valdocca. Nakon razgedavanja i ručka, uslijedio je najteži trenutak a to je bio rastanak uz pokoju suzu uz želju za skorim viđenjem na našim prvim zavjetima.

Kako smo već i napisali, evo i >FOTOGALERIJE< !!!

A sad stvarno moramo ići jer za kojih 10 minuta dolaze nam novaci iz Genzana ovdje, pripremamo im šaljivi doček. S njima ćemo napraviti pijemontski "don Bosco Tour", a najzanimljivije će biti što ćemo u bazilici Marije Pomoćnice biti na usluzi zajedno pri proslavi blagdana Marije Pomoćnice, 24. svibnja (slično kao i onda kad smo bili za proslavu blagdana don Bosca).

Naš najuzbudljiviji trenutak će svakako biti što pjevamo na procesiji gdje se kip Marije Pomoćnice nosi ulicama Torina. Dragi naši... ovi novaci žure, pa su već blizu... javimo vam se...

Svakako vas potičemo da se pridružite nama u molitvi Mariji Pomoćnici i zazivu za njen zagovor... don Bosco je govorio da je sve ona učinila preko njena i njegove Kongregacije! I vi ju iskrenog srca zazovite za pomoć i zagovor!

Pozdrav do skorog javljanja!



Post je objavljen 19.05.2008. u 17:25 sati.