Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/povratakpitomace

Marketing

O glasnoj muzici...i cajkama

IZ RUBRIKE:postavite pitanje općini Pitomača.

PITANJE:Do kada ćemo biti izloženi torturi višednevnih i višenoćnih preglasnih slavlja? Je li dovoljno imati krizmu, pričest, rođendan, useljenje ili... bilo koji razlog pa da danima maltretiramo sve bliže ili dalje susjede kojekakvim iritirajućim"cajkama"? Što je s nama koji se svaki dan moramo uredno ustati i ići na posao naspavani ili ne, a kad se vratimo kući željni odmora opet sve po starom, jer su se naši "dragi" susjedi dotada lijepo odmorili i mogu nastaviti dalje. Može li se takva situacija urediti kakvim općinskim pravilnikom ili sličnim? Bojim se nadolazećih "slavlja" povodom Vidova jer to postaje neizdrživo!

ODGOVOR:Glasno reproduciranje glazbe pri održavanju javnih skupova na otvorenom i zatvorenom prostoru podliježe pod odredbe Zakona o zaštiti od buke. Zbog mogućeg prekoračenja dopuštenih razina buke određenih odredbama Zakona o zaštiti od buke, navedeno je da izvori buke koji se privremeno koriste ili trajno postavljaju na otvorenom prostoru na razini zemlje, na zidove i krovove zgrada moraju sadržavati podatke o zvučnoj snazi.
Izvori buke na javnim okupljanjima mogu se koristiti u skladu sa Zakonom o zaštiti od buke ako tijelo državne uprave za poslove sanitarne inspekcije rješenjem utvrdi da buka od izvora neće prelaziti dopuštene razine u okolinu. Organizator je dužan pribaviti potvrdu o održavanju javnog okupljanja u nadležnoj policijskoj postaji i ishodovati sanitarnu suglasnost. U slučaju mogućeg prekoračenja dopuštene razine buke nadležnost za postupanje je na sanitarnoj inspekciji - sanitarnom inspektoru, koja se nalazi u Službi za društvene djelatnosti Ureda državne uprave u Virovitičko - podravskoj županiji. Svjedoci smo da su se u ne tako davno vrijeme u našem kraju održavale svadbe, krstitke i druge privatne proslave u privatnim kućama i dvorištima, pod šatorima i slično, a što je danas sve rjeđe. Za navedene privatne proslave organizator nije dužan pribaviti potvrdu o održavanju javnog okupljanja već samo obavezu prijavljivanja istog predstavniku ZAMP-a. Iz razloga što su većinom naše kuće loše zvučno izolirane moguće je da pri takvim događajima dođe i do narušavanja noćnog mira građana. Iako se reproduciranje glasne glazbe uz prekoračenje razine buke vrši u privatnim kućama i dvorištima koja nemaju obilježja javnog mjesta, ostvarena su obilježja prekršaja iz oblasti Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira, koja bi poglavito u vremenu od 22,00 do 05,00 sati remetila noćni mir građana, a što spada u djelokrug rada policije koja će u takvim slučajevima postupati preventivno ali i represivno. Zakonodavac je člankom 27. Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira, sukladno članku 1. istog Zakona omogućio lokalnoj upravi donošenje odluka o prekršajima protiv javnog reda i mira na materiju i usklađenost koja je propisana Zakonom o prekršajima protiv javnog reda i mira, a odnosi se na najčešće prekršaje: emitiranje glazbe, sviranje i slično u vremenu od 22,00 do 05,00 sati, kojim odlukama bi se regulirali uvjeti na način održavanja navedenih privatnih proslava i drugo. Općina Pitomača svojom je postojećom Odlukom o ugostiteljskoj djelatnosti definirala radno vrijeme ugostiteljskih objekata na području općine, dakle pravnih osoba, dok isto nije ograničila i na privatne objekte.
Pitomača.hr

Post je objavljen 16.05.2008. u 17:28 sati.